Neumí číst, neumí psát. Neumí ani pracovat, protože to nikdy v životě nedělala. Jediné, co Marie Hangurbadžová z Dětkovic umí, je souložit a rodit děti. Jejich řádnou výchovu už ve čtyřiceti letech ovšem nezvládá.

Snad se něco nového pozitivního naučí za mřížemi, kam ji už loni poslal prostějovský soud, který této povedené dámě, ale nepovedené matce v uplynulém týdnu trest ještě zpřísnil!

Negramotná žena má osm záznamů v rejstříku trestů. Prakticky všechny za ohrožování výchovy a zanedbávání výživy svých dětí, které poté, co dokončila zvláštní školu, rodila jak na běžícím páse. Zda chodí do školy, aby z nich bylo něco pořádnějšího než matka, už však nedohlížela.

„Děti jsem do školy posílala, vozila jsem je i na autobusovou zastávku. Nemůžu za to, že do školy nešly a raději chodily po městě. Příště si už dám pozor, aby se to neopakovalo,“ prohlásila loni u soudu Hangurbadžová zřejmě zhruba to, co celé roky opakovala nejrůznějším úřadům.

Protože všechny alternativní tresty se míjely účinkem a žádné ze školou povinných dětí polodementní, přeměnil jí loni prostějovský soud poslední výchovné tresty včetně domácího vězení na trest nepodmíněný v délce 35 měsíců a 19 dní.

Odsouzené ženě se však do vězení nechtělo a nástupu do výkonu trestu se vyhýbala. Policisté ji nakonec našli doma v Dětkovicích schovanou za postelí. U soudu se pak vymlouvala, že nevěděla, že má nastoupit do vězení, protože neumí číst a nemohla si tak přečíst, co stálo v soudní obsílce.

Maření výkonu, tři měsíce navíc

V úterý 10. ledna 2023 stanula Marie Hangurbadžová před soudem znovu. Tentokrát za maření výkonu úředního rozhodnutí, tedy za to, že se vyhýbala nástupu do vězení. „Cítím se vinna. Souhlasím s popisem skutku,“ konstatovala u soudu žena, která si prakticky každou položenou otázku musela nechat vysvětlit přiděleným právníkem. „Prohlašuji, že jsem vinna, skutek jsem spáchala,“ zopakovala matka, která má navíc spoustu dluhů, ale neví, jak vznikly. Žije pak podle svých slov z podpory a různých sociálních dávek.

Soud nakonec Marii Hangurbadžové uložil další tři měsíce vězení. „Žádný z alternativních trestů nebyl účinný a to dostala prakticky všechny,“ konstatovala samosoudkyně Ivona Otrubová ve zdůvodnění rozsudku, který je prakticky na samé spodní hranici trestní sazby.

 

Slzavé údolí

Žena, jejíž téměř polovina po všech stránkách zanedbaných dětí je v dětském domově, přijala trest v slzách. S tváří zkřivenou pláčem řekla k rozsudku jen: „Trest je moc dlouhej. Jsem závislá na děti.“ Poté se ještě pozdravila s nejstaršími již dospělými dětmi a eskorta ji odvedla do výkonu zaslouženého trestu...