Nenapravitelný kradák. To je dvaatřicetiletý Marián Nedzbala, rodák ze Slovenska, nyní žijící na Prostějovsku a v tomto regionu také provádí své zlodějské kousky.

Krade přitom spíše jen drobnosti, ale i ty ho nakonec po řadě podmínečných odsouzení dostaly nyní za mříže. Okresní soud v Prostějově mu minulé úterý 10. ledna vyměřil 15 měsíců pobytu v chládku. A Večerník byl u toho!

Nedzbala není na poli zločinu žádným nováčkem. Soudy se jeho skutky zabývaly už pětkrát. Před nynějším potrestáním stál před tribunálem naposledy loni v únoru. Tehdy si doslova vybrečel podmínečný trest. Na triku měl mimo jiné i kuriózní krádež ozdobné kašny s motivem psa a chlapce, kterou ukradl ve Vrahovicích. Na místě činu tehdy ztratil peněženku s náhradními doklady, podle kterých ho policie snadno usvědčila.

Tehdy ho chytili sami místní

Lapli ho tehdy ale až místní občané v Dolní ulici v Prostějově, když po několika pivech v hospodě ještě s jedním darebákem vlezl do sklepa, kde ukradli kolo a koloběžku. Při tom si jich ale všiml jeden z obyvatel domu venčící v té době psa. Ten začal lumpy pronásledovat. Parťákovi se podařilo uprchnout, Nedzbalu ale pán se psem vehnal rovnou do náruče dalšího obyvatele domu, který se zrovna vracel z pizzerie.

„Musel“ brát drogy

U soudu tehdy Nedzbala tvrdil, že za jeho kriminální chování mohou drogy, jejichž užívání se nedokáže zbavit, a doslova tehdy žadonil o podmíněný trest. „Jsem připraven se léčit ze závislosti na drogách,“ škemral. Soudkyně Adéla Pluskalová se mu tedy rozhodla dát poslední šanci a dvouletý trest, který mu vyměřila, mu podmínečně odložila na tři a půl roku. „K tomuto trestu soud sáhl s ohledem na vaše doznání i to, že se chcete sám léčit. Snad vám vaše předsevzetí vydrží a vy se sebou začnete něco dělat. Zkušební doba je však dlouhá, pokud se během ní něčeho dopustíte, dlouhý trest vás nemine,“ mluvila tehdy Nedzbalovi do duše soudkyně Pluskalová.

Marnost nad marnost

Vše ale bylo marné. Neuplynul ani rok a prostějovský soud měl na stole další případ se jménem Nedzbala. Zločinec se sice sám nedostavil, soud přesto jednal v jeho nepřítomnosti. A tentokrát už ho veřejně označil za nepoučitelného recidivistu. A vyměřil mu nepodmínečný trest 15 měsíců odnětí svobody ve věznici s ostrahou.

Sedět jde za holicí strojek

Za mříže přitom poputuje nenapravitelný zloděj opět za zcela banální krádež. Loni v říjnu neodolal pokušení a v drogerii Teta ukradl holicí strojek Philips One Blade za zhruba patnáct set korun. Při činu byl ale přistižen. „Usvědčilo ho video, on se na něm poznal a na místě se doznal,“ uvedl soudce Petr Vrtěl ve zdůvodnění odsuzujícího rozsudku. „Byť je škoda malá, ale v posledních třech letech byl obžalovaný opakovaně pravomocně odsouzen, navíc spáchal trestný čin krátce po předchozím odsouzení,“ vysvětlil, proč tentokrát soud sáhl po nepodmínečném trestu. „Může se to zdát přísné vzhledem k výši škody, ale je to zcela přiměřený trest vzhledem k jeho předchozí trestné činnosti,“ dodal soudce Vrtěl.

Za tři roky na viděnou?

Vzhledem k tomu, že si bude muset kvůli porušení podmínky Nedzbela odpykat i původní dvouletý trest, čekají ho v součtu za mřížemi tři roky a tři měsíce. Jestli mu vězení vyžene z hlavy zlodějské choutky, se uvidí. V opačném případě lze předpokládat, že se se slovensko-prostějovským kradákem Mariánem Nedzbalou na stránkách Večerníku v budoucnu ještě setkáme…