„Snažím se být lepším člověkem. Lepší kamarádkou, lepší milenkou, lepším já. Prostě být lepší.“ Toto motto si vyvěsila Jaroslava S. na svůj facebookový profil. Bohužel pro ni i její okolí se jí nic z toho absolutně nedaří.

Přitom ve svých devatenácti letech porodila nyní už desetiměsíční dítě, o které by se měla starat. Jenže vše směřuje k tomu, že miminko skončí v péči její matky. Důvodem jsou drogy. Konkrétně pak pervitin, jemuž propadla už ve svých 14 letech. Nyní vše nabralo rychlý spád a dvacetiletá maminka byla obviněna z loupežného přepadení. To vše vyšlo najevo během hlavního líčení s Michalem a Pavlem Bradáčovými, kteří čelí obžalobě ze série vloupání. Vykrást měli i občerstvení U Kozenek, kde Jaroslava S. ještě v létě pracovala. Dala jim tip právě ona?

Bratry Michala a Pavla Bradáčovy netřeba představovat, pravidelní čtenáři Večerníku je znají již více než dobře. Zatímco starší z nich v minulosti vynikl hlavně coby obávaný bitkař, mladší se zase pod vlivem pervitinu dopouštěl divokých kousků, mezi něž patřila třeba automobilová honička s policisty. Oba pak mají zkušenost s vězením…

EXKLUZIVNÍ

zpravodajství

pro Večerník

Martin ZAORAL

Třiatřicetiletý Michal Bradáč byl z basy naposledy propuštěn v lednu 2020, o osm roků mladší Michal jej pak na svobodu následoval v listopadu téhož letopočtu. Přestože oba muži jsou již otcové malých dětí, pustili se opět do krádeží. Právě kvůli nim se ještě společně s Filipem Krchňavým uplynulé úterý 17. ledna opět sešli před prostějovským soudem v rolích obžalovaných. A přestože rozsudek opět nepadl, byla to hodně zajímavá podívaná. Zejména díky jedné ze svědkyň, kterou podrobně vyzpovídal soudce Petr Vrtěl. 

„Nefungovalo to“

Dvacetiletá Jaroslava S. je bývalá přítelkyně Michala Bradáče. S o třináct let starším recidivistou má nyní desetiměsíční dítě. Narkomanka, která dle svých slov užívá pervitin zhruba jednou týdně, bydlí v Mostkovicích s matkou, která jí výrazným způsobem pomáhá s péčí o miminko. Ostatně právě na její konto putuje rodičovský příspěvek. Sama Jaroslava S. se ještě loni snažila pracovat, její zaměstnání v občerstvení U Kozenek v Krasicích však skončilo neslavně. Oblíbená restaurace, kam chodí zejména rodiny s dětmi, totiž byla v noci na Den upálení mistra Jana Husa vykradena. Po městě se začalo hodně nahlas proslýchat, že za vším stojí právě bratří Bradáčovi, kteří mimo jiné řadu let bydleli v nedaleké ulici J. V. Myslbeka. Tyto zvěsti se donesly až k provozovateli restaurace, který si celkem pochopitelně vykradení hospody spojil s přítelkyní jednoho z nich. Jaroslava S. tak následně přišla o práci, zhruba o měsíc později pak skončil i její vztah s Michalem Bradáčem. „Mezi námi to nefungovalo,“ vysvětlila Jaroslava S., podle níž se otec o jejich společné dítě nezajímá, nenavštěvuje ho a ani neplatí alimenty.

Věřila mu, pak jej křivě obvinila

Do případu vykradeného občerstvení v Krasicích svědkyně navzdory podrobnému výslechu mnoho světla nevnesla. „Když jsem z občerstvení musela odejít, tak jsem se ptala Michala, jestli to udělali. On mi řekl, že ne. Věřila jsem mu, víc jsem to neřešila,“ vypověděla mladá žena, u níž však nešlo vyloučit, že do celé záležitosti byla sama řádně namočena.

Ostatně aktuálně se do přímého křížku se zákonem dostala i ona sama. Policie ji společně se dvěma mladíky obvinila z loupežného přepadení, k němuž došlo v závěru nedávno skončeného roku. Pikantní na celé záležitosti je, že sama Jaroslava S. na policii v této souvislosti nejprve ukázala na otce svého dítěte i jeho bratra. „Obvinila jsem je, ale oni tam nebyli,“ přiznala svědkyně po dotazech soudce Petra Vrtěla. 

Část kradených věcí se našla

Zda bude tedy možné prokázat oběma bratrům vinu i v případě vykradení občerstvení v Krasicích, není zcela jasné. Oba totiž vinu popírají. To však nemusí mnoho znamenat, ostatně tak činí také v případě vykradení sokolského areálu ve Ptení, prostějovské Automechaniky či rodinného domu v prostějovské ulici pod Kosířem, kde však proti nim svědčí mimo jiné důkazy získané během domovních prohlídek. Při nich byla objevena část kradených věcí, některé policistům dodala jiná bývalá přítelkyně Michala Bradáče. Naopak oba bratři se již přiznali k vykradení domu ve Strojnické ulici v Prostějově, kde bydlel starý muž, jenž jen několik málo dní předtím zemřel. Shodou okolností se jednalo o dědečka další z dětí Michala Bradáče, kterého má s jinou ženou. Pavel Bradáč se pak společně s Filipem Krchňavým přiznal k vykradení firmy v Kostelecké ulici. Dokazování bylo poměrně podrobné, další z celé řady svědků mimo jiné vypověděl, kterak si Michal Bradáč do bytu na Sídlišti Svobody často přivážel různá kola, která pak přestříkával. Obžalovaný však něco takového u soudu popíral.

Proč nepadl rozsudek?

Navzdory tomu všemu rozsudek stále nepadl. Důvodem je fakt, že den před úterním hlavním líčením byl Pavel Bradáč v jiné věci odsouzen. Soud tak nyní musí vyčkat, až se již jeden vynesený verdikt stane pravomocným. Hlavní líčení tak muselo být odročeno.