Ve dvou soutěžích bude o vítězství usilovat rekonstruovaná brána městského hřbitova v Prostějově. Více než sto let starý objekt se loni dočkal rozsáhlých oprav. Nyní může zabodovat v soutěži Památka roku, kam ji přihlásila náměstkyně primátora Milada Sokolová.

 

„Vstupní brána a přilehlé objekty hřbitova v Brněnské ulici v Prostějově prošly rozsáhlou opravou spočívající v rekonstrukci brány městského hřbitova, přilehlých zdí, domu správce hřbitova a zvonice,“ popisuje detaily renovace památky náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Anketu, v níž může brána a s ní i celý hřbitov zabodovat, pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a slouží jako ocenění pro nejlepší projekt na obnovu a rekonstrukci nemovitých kulturních památek. Uzavření přihlášek bylo 13. ledna. „Projekty mohou uspět ve dvou kategoriích, a sice v tzv. malých opravách a pak nad dva miliony korun. Brána pochází z roku 1900 a je výrazným prvkem celého areálu, v němž se nachází hroby řady významných osobností města, jako například Jiřího Wolkera, manželů Vojáčkových nebo generála Sachera,“ objasnila svůj záměr Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějov), první náměstkyně prostějovského primátora.