S novinkou přišli na poslední zasedání zastupitelstva v uplynulé roce členové vedení města. Radní se snažili prosadit vznik komisí městských částí, které by měly nahradit osadní výbory. Návrh navazoval na dlouhodobé úvahy o tom, zda Prostějov po vzoru některých větších statutárních měst rozdělit na městské části. Případně jak dostat obyvatele blíže k rozhodování. Návrh ovšem vzbudil kritiku.

V současné době v jednotlivých částech města působí několik osadních výborů jako třeba za Žešov, Vrahovice nebo Krasice. Ze zasedání jsou zápisy, které pak slouží jako možnost pro místní oslovit jeho členy a zasadit se více o řešení problémů v jednotlivých částech města. Jeho vedení nyní přišlo s návrhem změnit osadní výbory na komise městských částí.

„Jedním z důvodů bylo, že město Prostějov nemá žádné obsazení svého středu. Osadní výbor na Prostějov-střed zní trochu zvláštně. A protože jsme chtěli zajistit i komisi pro fungování širšího středu města, což dosud chybělo, tak z toho důvodu, aby mohl vzniknout i střed a nejmenoval se osadní výbor, tedy vznikly komise městských částí. Fungovat by měly stejně jako osadní výbory,“ objasnila Milada Sokolová, první náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov. „Není v tom nic zapeklitého a špatného,“ odmítla s úsměvem lehce se nesoucí kritiku.

Ta totiž na zmíněném zastupitelstvu vůči tomuto návrhu zazněla. „Vnímám změnu jako určitý krok zpět a snahu, aby rada měla dění v městských částech více pod kontrolou,“ domnívá například opoziční zastupitel Martin Hájek. Ten se v minulosti věnoval participativnímu rozpočtu, ale také otázkám samosprávy jednotlivých částí města. „Komise městských částí jsou orgánem rady, zatímco dosavadní osadní výbory byly orgány zastupitelstva. Zároveň v nich byla v minulém volebním období hojně zastoupena opozice a často v nich zaznívaly kritické názory. To je důležité, pokud chce mít vedení města přehled o tom, co občanům skutečně vadí a co se jim nelíbí, aby se jim mohlo vyjít vstříc,“ přidal Hájek.

O některých novinkách v souvislosti se změnou pak pohovořila ještě Milada Sokolová. „U komise městské části platí, že dotyčný předseda se může účastnit jednání zastupitelstva města a může být k dispozici dotazům zastupitelů. Nevzpomínám si ale za poslední čtyři roky, že by byl předseda osadního výboru a zastupitelům se z této činnosti zodpovídal. Myslím si, že tato změna je jen změnou kosmetickou,“ poznamenala.