Začátek milénia znamenal na Prostějovsku velký boom ve výstavbě nových sportovišť, venkovních i krytých. Fakticky jej odstartovalo v roce 1997 otevření velké sportovní haly v Kostelci na Hané. Ta byla tehdy po reálném gymnáziu teprve druhým zastřešeným sportovištěm pro míčové sporty, kde se pravidelně dala využívat plocha 20 na 40. Minulo čtvrtstoletí, sportovišť přibylo, ale s dobou také vznikla řada STÍNŮ MINULOSTI, s nimiž se v Kostelci na Hané na stárnoucí hale potýkají.

Při vstupu do haly se toho ještě moc nepostřehne, na první pohled vypadá sportoviště stále v dobrém stavu. O něco hůře je na tom ale například sociální zázemí. Nejvíce zabrat pak dostává povrch v hale, kde jsou už na některých místech třeba vysprávky. „Chceme jít tou cestou, pokud by to bylo možné, že bychom opravy rozdělili na etapy,“ konstatoval exkluzivně pro Večerník starosta města Ladislav Hynek. Problémů, s nimiž je třeba počítat, je totiž na hale více. „Střecha nás trápí nejvíc. To by byla první etapa. Pak by následovalo sportovní zázemí a nakonec palubovka,“ vypočetl Hynek.

Problém je, že o rekonstrukci haly se v Kostelci na Hané mluví přinejmenším osm let. Na větší stavební úpravy však nedošlo. „Samozřejmě příprava je připravena, ale že bychom si řekli, že třeba v horizontu roku nebo dvou to spustíme, to asi určitě ne,“ povzdechl si Ladislav Hynek. Po koronavirové krizi, kdy mnohé instituce byly nucené snižovat výdaje, přišla totiž krize na Ukrajině a celkové zdražení materiálu a stavebních prací. „Trochu se to zkomplikovalo, co se týká dotací a financí. Budeme čekat, jak se k tomu postaví vedení Národní sportovní agentury,“ konstatuje kostelecký starosta.

Právě na problematiku rekonstrukce sportovišť však už v regionu narazili. Například v Konici se rovněž chystají spravit kryté sportoviště. Přišli však na problém. Zatímco stát podporuje vznik nových sportovišť, finančně už tolik nevypomáhá na rekonstrukcích těch již existujících. „Je to tak. Dostává nás to do nepříjemné pozice. Pravda je, že celková rekonstrukce vyjde skoro na tolik, jako stavba nové haly. Určitě na tom ale budeme pracovat. Hala je i po takové době dominantou a důležitým místem pro sportovce nejen v Kostelci,“ uzavírá Ladislav Hynek.