Nový design, ale okénko zůstalo zavřené. Víceúčelová hala – zimní stadion mohla v uplynulém týdnu již naplno využívat nový stánek s občerstvením.

Ten vznikl v rohu „zimáku“ cestou z hlavního vchodu místo šatny oddílu krasobruslení a dle již dřívější dohody se šéfem Jestřábů Jaroslavem Luňákem, který díky tomu využívá dvě šatny z prostor SK 1913, měl být otevřen i při zápasech LHK v Chance lize. Zisk z prodeje měl jít přes provozovatele hokejové mládeži. Leč zasáhla vyšší moc, lépe řečeno rozhodnutí rady města, které se však nikde oficiálně neobjevilo! Prostory přitom poskytl sám magistrát prostřednictvím Sportcentra – DDM, jež má objekt ve správě. Zároveň investovalo finanční prostředky do jeho přípravy. Stánek ale i tak zůstal při středečním i sobotním duelu zavřený. Podle informací Večerníku se tak stalo na podnět jednoho ze členů nejužšího vedení města…

Otevření občerstvení bylo plánované už během začátku sezóny. Poslední termín byl minulý týden a středeční zápas proti Kolínu. Den předtím se však konalo zasedání rady města. Na něm měl proti otevření stánku na domácích zápasech Jestřábů vystoupit náměstek primátora Jiří Pospíšil. Výsledkem jednání mělo být, že stánek zůstane zavřený. Důvody redakce během uplynulého týdne zjišťovala u povolaných.

„Máte špatné informace. Záležitost v bodě ‚Různé´ vytáhl ředitel Sportcentra Jan Zatloukal. Vznikly tam totiž nějaké nesrovnalosti, ale všechno se řešilo mimo zápis... Tak nevím, kdo vám co říkal,“ zareagoval na dotaz Večerníku telefonicky Jiří Pospíšil, náměstek primátora statutárního města Prostějova. Popřel zároveň, že by rada vydala jakýkoliv zákaz. „Žádné rozhodnutí nebylo. Opakuji, nemáte správné informace!“ Na konkrétní otázky zaslané ještě před tímto hovorem písemnou formou však neodpověděl. Chtěli jsme se dozvědět, z jakého důvodu rada města na svém posledním zasedání řešila pronájem stánku s občerstvením na prostějovském stadionu? Proč nebyl schválen provoz stánku ze strany SK Prostějov 1913, přestože dřívější dohody všech stran k tomu spěly. A na základě jakých podkladů se tak stalo? A jestli to není neetické, když výnos je určen na podporu prostějovské hokejové mládeže?! Škoda. Situace mohla být rázem jasnější…

Takto panuje zbytečně mnoho otázek a hlavně emocí. Během celého minulého týdne se totiž v hokejových kuloárech neřešilo prakticky nic jiného… Zaskočeno bylo pochopitelně i vedení mládežnického oddílu. „Samozřejmě by se nám ty peníze hodily. Situace není lehká a asi ani nebude,“ konstatovala Martina Marková, předsedkyně SK Prostějov 1913. Večerník by rád oslovil i předsedu LHK Jestřábi Jaroslava Luňáka, ten však s médii dlouhodobě nekomunikuje a nechodí ani na předsezónní tiskové konference.

Večerník oslovil i zmíněného ředitele organizace Sportcentrum – DDM, která Víceúčelovou halu – ZS provozuje. Jana Zatloukala jsme se zeptali, proč právě on otevřel na jednání Rady statutárního města Prostějova záležitost kolem zahájení provozu stánku s občerstvením v péči SK 1913. „Ano, v diskusním příspěvku po projednaných bodech rady jsem tuto otázku otevřel. Byl jsem totiž informován svými podřízenými pracovníky, že hrozí určitá konfliktní situace ze strany LHK v případě otevření bufetu mimo režim utkání mládeže,“ ozřejmil svůj záměr šéf Sportcentra. A jak by popsal celou situaci? „Rada města Prostějova nám v minulém roce svěřila příspěvek na úpravu bývalé šatny krasobruslení na bufet pro mládežnický hokejový tým. Zásadní část úpravy jsme udělali v minulém roce a práce byly v lednu dokončeny. Proto jsem sepsal smlouvu o užívání bufetu.“ Další vývoj a jak dosáhnout, aby oba kluby měly příhodné podmínky dle vlastních představ, ovšem dle svých slov neumí odhadnout a netuší, jak může vše dopadnout. „My převzali zimní stadion v roce 2021 i s jeho bolístkami a starými sváry. Domnívám se, že bude nezbytná mediace ze strany vedení města, protože magistrát je vlastníkem stadionu a měl by definovat základní parametry jeho užívání. Samozřejmě jsem připraven být tomu nápomocen,“ říká k nešťastné situaci Jan Zatloukal.

Dění kolem fungování sportu ve městě je pak trvale pod kritikou opozice. „Je to zvláštní. Zase tam hrají roli ale nějaké zvláštní síly. A pokud to zarazil pan Pospíšil, je mi to nesrozumitelné ještě víc…,“ poznamenal Aleš Matyášek (Na Rovinu!). „Proč se město nezamýšlí nad tím, jak financovat další sporty. Místo toho, aby to šlo formou pronájmu, do městské kasy a udělal se nějaký fond, který by se transparentně rozděloval, tak se udělá tady tohle,“ kroutil hlavou Matyášek, sám předseda sportovního klubu a někdejší předseda sportovní komise.