Tady je plno. Celkem deset bytů pro deset rodičů a maximálně 30 dětí nabízí prostějovské Azylové centrum pro osamělé rodiče s dětmi, kteří přišli o bydlení. Kapacita domu v Pražské ulici u hlavního prostějovského nádraží by se tedy měla rozšířit o další čtyři byty. Proto Rada města Prostějova na svém úterním jednání schválila projektový námět, přípravu a podání žádosti o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Nové bytové jednotky by měly vzniknout v podkroví.

V azylovém domě najdou střechu nad hlavou rodiče, kteří se ocitli v těžké životní situaci. K dispozici je jim i sociální pracovník pomáhající řešit jejich situaci. Budova má v současnosti naplněnou kapacitu, ale její půda není využita. To by se v dohledné době mělo změnit. „Do podkroví budou vestavěny čtyři nové bytové jednotky o dispozici 2+kk. Ty budou sloužit jako azylové byty pro rodiče s dětmi, jež jsou v nouzi,“ prozradil prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

Půdní vestavbu by mohla podpořit dotace z Ministerstva pro místní rozvoj. Maximální výše dotace činí 85 procent z celkových způsobilých výdajů. Minimální výše celkových způsobilých výdajů činí 500 tisíc korun, maximální 90 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že výzvou je podporována, mimo jiné, i výstavba budov a stavební úpravy, budeme jako město žádat o dotační finance pro rozšíření Azylového domu,“ potvrdil primátor.