Správné hospodaření s energiemi je velkým tématem pro každého z nás. Nejinak je tomu v případě města Prostějov. To chystá potřebnou investici do LED svítidel, a to konkrétně na sídlišti Šárka, sídlišti Západ, v Domamyslicích a Čechovicích. 

Radní na svém posledním jednání v úterý 24. června odsouhlasili rozpočtové opatření za účelem realizace dalších projektů na rekonstrukce veřejného osvětlení – instalaci LED svítidel. Loni proběhla energeticky úsporná opatření v Kolářových sadech a okolí, a také na Sídlišti Svobody. „V rámci těchto projektů byla vyměněna sodíková svítidla za moderní LED svítidla s regulací výkonu v nočních hodinách s předpokládanou roční úsporou nákladů na elektrickou energii zhruba osmdesát procent. Celkem bylo vyměněno 209 svítidel,“ shrnul náměstek primátora pro resort komunálních služeb Jiří Pospíšil (PéVéčko) s tím, že na oba projekty se městu podařilo získat dotaci z Národního plánu obnovy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. 

V letošním roce bude postupná výměna sodíkových svítidel dále pokračovat. „Postupně projde výměnou 500 až 1000 kusů, z celkového počtu asi 5200 kusů světelných bodů, na celém území města Prostějova. Práce budou rozloženy na delší časové období tak, aby po ukončení teoretické životnosti LED svítidel nedošlo k jednorázovému výpadku velkého počtu světel v ulicích města,“ doplnil náměstek Pospíšil s tím, že vyměněno bude 137 svítidel na sídlišti Šárka, 177 svítidel na sídlišti Západ a dalších 160 v Domamyslicích a Čechovicích. „Rovněž i v tomto roce budeme podávat žádost o dotaci v rámci dotačního programu Rekonstrukce veřejného osvětlení,“ doplnil náměstek Pospíšil.