Jen kousek za hranice prostějovského regionu mohou nově vyjet zájemci o ledové kluziště. Ve Slatinicích jej místní sportovní klub otevřel už na začátku letošního roku a v pátek se dočkalo také oficiální slavnosti. Sportoviště je vybaveno nejmodernějšími technologiemi a sportovní klub vyšlo na dvanáct milionů korun.

V provozu bude nejen v zimních měsících, ale po celý rok, kdy bude možné povrch využívat pro in-line bruslení.

Ledová aréna ve sportovním areálu je opravdu nepřehlédnutelná. Mezi výbavou nechybí hokejové mantinely, umělé osvětlení, ale i vyhřívané zázemí pro všechny návštěvníky v podobě šaten, které vznikly z kontejnerových modulů. V rámci areálu neschází možnost občerstvení. Technologie chlazení je na nejmodernější úrovni a pracuje na principu tepelného čerpadla. „Agregát při teplotách pod nulou pracuje jen na velmi nízkou spotřebu. Až když se počasí dostane nad nulu, tak jede na vyšší výkon,“ prozradil předseda Sportovního klubu Slatinice Přemysl Bilík.

Dopolední hodiny v týdnu jsou vyhrazeny pro školy, pro veřejnost je kluziště otevřeno každý všední den v odpoledních hodinách. Nejdéle ve středu a v pátek od 14.00 do 18.00 hodin. Ve večerních hodinách slouží kluziště pro hodinové bloky, které si objednávají například hokejisté či firemní a soukromé akce. Zájem o kluziště je zatím opravdu velký. V okolí podobné možnosti člověk nenajde.  „V případě, kdy nebude večerní blok zaplněn, je možnost kluziště využít pro veřejné bruslení. Aktuální informace se návštěvníci dozvědí na facebookových stránkách SK Slatinice. Pronájmy za hodinové bloky je také možné zarezervovat a uhradit přes rezervační systém. Zájemci se mohou také podívat na záběry živé kamery, jak právě vypadá obsazenost areálu,“ doplnil předseda oddílu Přemysl Bilík.

Kluziště stálo celkem 12 milionů korun. Dvě třetiny částky se podařilo sportovnímu klubu získat díky dotaci z Národní sportovní agentury. Zbývající čtyři miliony uhradila obec. Speciální plocha umožňuje provoz areálu v průběhu celého roku a přes letní měsíce je mohou zájemci využívat pro on-line bruslení či různé další sporty.

Vstup pro děti do šesti let je zdarma. Do patnácti let zaplatí za hodinový blok třicet korun a dvojnásobnou částku hradí dospělí. Rezervace ve večerních hodinách celého kluziště vyjde na 2 000 korun.

Na slavnostním otevření nechyběli krasobruslaři či hokejisté

I když se už více než týden v areálu jede v ostrém provozu, v pátek došlo na slavnostní otevření. V rámci programu nechybělo pro návštěvníky, kteří kompletně obsadili celý areál, bohaté občerstvení i doprovodný program. Od 18.30 se tak diváci dočkali vystoupení nadějných krasobruslařek z Vyškova pod vedením Dominiky Palánkové a po sedmé hodině následovalo modelové utkání dorostenců hokejistů SK Prostějov 1913. Po hokejistech si mohli návštěvníci ještě zabruslit. A ledová plocha sklidila samé pozitivní ohlasy.

„Přišli jsme se podívat, protože jsme o tom už slyšeli od známých. A musím říct, že se jen tak nevidí, aby se něco takového podařilo postavit. Vypadá to opravdu nádherně a nezbývá než smeknout klobouk. Určitě se sem s dětmi za bruslením vypravíme,“ vyjádřila se Martina Kučerová z Prostějova, v podobném duchu zněl komentář dalších návštěvníků nejen ze Slatinic.