Čtyři vraždy stačí, drahoušku… Název známého filmu Oldřicha Lipského by se mohl hodit na statistiku vražd na Prostějovsku. V posledních pěti letech se u nás pravidelně střídají roky, kdy policisté řeší kvarteto vražd, s těmi, kdy se u nás nevraždí vůbec. Roky se čtyřmi vraždami přitom vycházejí na sudé, roky bez krvavých incidentů pak na ty liché. Počty násilných trestných činů kolísají, nejvíc za posledních pět se jich v regionu sešlo během „covidového“ roku 2020.

Jednoznačně nejkrvavěji se do policejních statistik loňského roku zapsala rodinná tragédie, která nemá obdoby nejen v Kostelci na Hané, ale ani v celém regionu. K trojnásobné vraždě došlo v pátek 29. dubna v místní ulici Přemyslovka.  Marek P. (29) svůj šílený čin pečlivě naplánoval. Vojenskými noži postupně ubodal svoji sestru Anetu (21†), bratra Víta (23†) i otce Jiřího (57†). Přežila pouze nejmladší Natálie (17), které vrah umožnil, aby se ukryla na záchodě. Za obrovskou tragédií rodiny stály spory ohledně majetku. Marek P. totiž před časem svůj podíl na rodinném domě prodal pražské soudkyni. Dle místních to nebyla jediná tragédie, která rodinu potkala. Sebevraždou už v minulosti skončil život i vrahův bratr, jejich maminka si kvůli vážné nemoci rovněž sáhla na život. Markovi P. nyní u Krajského soudu v Brně hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.

Zapíchl nůž do muže, kterého neznal

Ještě před touto tragédií však došlo k pokusu o vraždu přímo v Prostějově. K incidentu došlo rovněž v pátek, tentokrát 1. dubna nedaleko nočního Discoklubu Morava. Během potyčky dvou mužů jeden z nich použil nůž a utekl. Silně krvácejícího pětatřicetiletého muže se pak ujali záchranáři. Nebezpečný útočník byl ještě tentýž den vypátrán, i on skončil na ošetření v prostějovské nemocnici. Poměrně nevšední je, že se oba muži ještě před tímto konfliktem vůbec neznali. Dvaatřicetiletému útočníkovi nyní hrozí až 18 let vězení.

Celkem došlo loni v Olomouckém kraji ke 13 vraždám, dvanáct z nich se podařilo objasnit, vrah není známý pouze v jednom případě, který se odehrál na Šumpersku.

Zastřelil sebe i přítelkyni

Zatímco předloňský rok se obešel bez vražd, v roce 2020 došlo na Prostějovsku hned k několika obzvláště krvavým událostem. Mnozí nepochybně mají stále v paměti masakr v jednom z řadových domů v Bedihošti, v němž zfetovaný Pavel Šesták první únorový den sekáčkem na maso napadl devětašedesátiletého bytného. Ten následně v nemocnici zemřel. Dalším otřesným případem bylo zastřelení 24leté ženy, k němuž došlo koncem července v Okružní ulici v Prostějově. Vrah, s nímž žila ve společné domácnosti, následně spáchal sebevraždu.

Násilí není vždy trestným činem

Ne každé napadení skončí vraždou či je kvalifikováno jako pokus o vraždu. „Loni v tomto ohledu došlo k celkem 118 trestným činům, objasněno jich bylo 96,“ uvedl Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Rekordním v tomto ohledu byl „covidový“ rok 2020. V tomto období výrazně vzrostly zejména případy domácího násilí. Příčinami dle odborníků byl především strach z neznámého a ztráta komfortní zóny. V tomto ohledu byl uplynulý rok spíše průměrný.

Ne všechny případy násilí jsou ovšem evidované jako trestné činy. Například začátkem loňského října napadl opilý otec v centru města svoji osmadvacetiletou dceru. Mimo jiného jí vyrazil zub. Dalším útokům pak zabránili kolemjdoucí. Věc byla ovšem projednávána pouze jako přestupek. „Naopak před rokem došlo k nejméně násilným trestným činům za posledních pět let,“ uvedl Libor Hejtman.

 

06 vrazdy

 

06 kriminalita