Vojáci a Prostějov, to k sobě zkrátka patří. V minulosti ve městě fungovalo vyhlášené letecké učiliště, dodnes tady v kasárnách působí hned dvě elitní vojenské armádní jednotky.

Navzdory tomu se nenajde mnoho lidí z Prostějova, kteří by se mohli honosit Záslužným křížem, tedy nejvyšším vojenským resortním vyznamenáním. Od pondělí 30. ledna mezi oceněné patří bývalý primátor města Prostějova Miroslav Pišťák.  

Minulé pondělí se v Armádním muzeu v Praze konalo velkolepé setkání u příležitosti 30. vzniku Armády ČR. Během něj předala ministryně obrany Jana Černochová v doprovodu náčelníka generálního štábu generálmajora Karla Řehky historicky prvnímu primátorovi města Prostějova Miroslavu Pišťákovi vysoké vojenské vyznamenání. Konkrétně jde o Záslužný kříž II. stupně, který bývá mimo jiné udělován za úsilí vynaložené na zajišťování bojeschopnosti naší armády. Někdejšímu prvnímu muži radnice blahopřál i bývalý velitel prostějovských „speciálů“ a nedávno zvolený prezident České republiky Petr Pavel.

Třiaosmdesátiletý Miroslav Pišťák byl oceněn za dlouholetou podporu armády ČR, a to na pozicích prostějovského místostarosty, starosty a později i primátora (od listopadu 2010 do září 2015). „V začátcích mého působení na radnici v 1995 jsme si padli do oka s pozdějším generálem Miroslavem Žižkou, velitelem 11. brigády vojenského zpravodajství. Vážím si toho, že obě elitní vojenské jednotky, tedy 601. skupina speciálních sil generála Moravce i 102. průzkumný praporu generála Karla Palečka, se v průběhu času staly nositeli Ceny města Prostějova. Zejména jsem rád, že spolupráce mezi městem a armádou ČR pokračuje i za současného vedení Prostějova,“ vyjádřil se exkluzivně pro Večerník Miroslav Pišťák, který je představitelem Československé obce legionářské. Paradoxní je, že sám exprimátor v armádě profesně nikdy nepůsobil. „O to více si uděleného ocenění vážím,“ ujistil.