Tady se dá na kole vyrazit všemi směry! Hned tři cyklostezky vedou z Klenovic na Hané. První z nich lemuje silnici ve směru na Čelčice, druhá se pak od místního „Větřáku“ svažuje k rybníku u Čelčic a ta třetí spojuje obec z vedlejšími Obědkovicemi. Poslední jmenovaná byla dokončena loni na podzim, v pondělí 30. ledna se ji podařilo i zkolaudovat.

Zatímco Klenovice mají splněno, vedlejší obce vyhlíží dotace, aby mohly trasy na svých katastrech dokončit.

Dojet si na kole či dojít pěšky do Klenovic na Hané bezpečně do školy, k lékaři, na poštu či třeba do zaměstnání v místním zemědělském družstvu mohou nově občané Obědkovic po nedávno dokončené cyklostezce. S budováním zhruba 600 metrů dlouhého úseku za zhruba 5,5 milionu korun se po letech příprav začalo začátkem loňského září, hotovo bylo koncem října. Nyní konečně došlo také na kolaudaci. „Cyklisté ji však již nějaký ten pátek užívají, tomu se nedalo zabránit,“ konstatoval Stanislav Cetkovský, starosta Klenovic na Hané.

To však není vše. Obědkovicím ještě zbývá cyklostezku protáhnout od místního hřbitova až k obecním autobusovým zastávkám. „Projekt již máme hotový, čekáme na dotace. Jakmile je získáme, pustíme se do toho. Věříme, že se to tento rok zadaří,“ zareagovala na dotaz Večerníku místostarostka Obědkovic Irena Fládrová.

Už na jaře 2021 byla otevřena jiná cyklostezka vedoucí z Klenovic ve směru ke krásnému rybníku u Čelčic. Tehdy vyšla na 14 milionů korun. Dosud se však nepodařilo ji od rybníků dotáhnout až přímo do Čelčic. Pokud se to povede, vznikne okruh vedoucí krásnou hanáckou krajinou ideální nejen pro cyklisty, ale i pro bruslaře či běžce. Situace s dokončením je v tuto chvíli podobná jako v Obědkovicích. „Jde o úsek dlouhý zhruba 450 metrů, kudy nyní vede polní cesta. Máme na to již nejen projekt, ale i stavební povolení. Potřebujeme však vhodnou možnost, abychom mohli požádat o dotace,“ nastínil starosta Čelčic Karel Černý.