Loňský rok přinesl mnoha jednotlivcům i společnostem výrazně dražší fungování. Zejména kvůli cenám energie. Své zažilo i statutární město Prostějov. Vedení magistrátu proto v srpnu oznámilo, že vypomůže s dražšími energiemi těm, kteří budou mít kvůli zvyšování cen výrazné problémy. Po třech měsících se však na výsledky tohoto kroku zatím čeká.

Magistrát už v minulosti finanční částkou pomohl, tehdy to bylo v době koronaviru, kdy opakovaně zaslal peníze živnostníkům a majitelům menších prostějovských provozoven. V případě podpory spolků nebo i fyzických osob, jednotlivců, však tehdy vedení města uvedlo, že bude třeba nejprve vymyslet, podle jakého klíče by město mělo podporovat. A které skupiny obyvatel či organizace. Už v srpnu nicméně primátor uvedl, že půjde o částku pěti milionů korun, které rada pro tento účel vyčlenila.

V lednu 2023 však zatím není hotovo. Definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. „Bohužel jsme se zatím ještě nedohodli. A ani nebyl materiál předložen,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Marcela Župková. Upřesnila nicméně, koho by se podpora týkat měla a koho ne. „Nejedná se o živnostníky, ale o sociálně slabší skupiny obyvatel. Materiál je předběžně nachystaný. Ale momentálně se objevila ještě jedna nabídka, kterou musíme zvážit,“ reagovala na dotazy Župková. Definitivně jasno by mělo být na přelomu ledna a února.