Do Smržic, Žešova i Bedihoště se cyklisté už z Prostějova po cyklostezce dostanou. Ne však do Seloutek. Tudy mají lidé možnost jet pouze po silnici, případně po polních cestách. Nyní ale obec Seloutky chystá změnu spolu s městem Prostějovem. Výsledkem by měla být spojnice Seloutek a Prostějova, která zaručí cyklistům větší komfort i bezpečí. „Jsme před schválením smlouvy o společném postupu. Řeší se zde společné zadávací řízení a projektant. Následně by se mělo začít projektovat,“ uvedl starosta Seloutek Radomír Bábek.

Obec se dohodla na společném postupu s Prostějovem. „Chceme, aby to vyprojektoval jeden projektant. Je to jedna stavba, jedna trasa, nechtěli jsme to tedy rozdělovat,“ komentoval další kroky starosta obce. Také na prostějovské straně hlásí pokrok. V úterý 7. února by o smlouvě mezi městem a obcí měla hlasovat rada. „Hledali jsme řešení, abychom propojili Prostějov a Seloutky. Podle zákona o obcích je umožněno stavět jen na svém katastrálním území. Takže trasu v našem katastru zaplatí Prostějov, část trasy v selouteckém katastru Seloutky,“ potvrdil náměstek prostějovského primátora pro oblast investic Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Zatím ale není jasné, kudy by trasa vedla. Na stole je více řešení. „Počkáme na stanovisko toho, kdo to bude projektovat. Z hlediska technické infrastruktury v daném území, položení sítí a veřejného osvětlení to může sehrát určitou roli. A poté se definitivně rozhodneme,“ uvedl Rozehnal.

O cyklostezce do Seloutek nebo třeba i Vrbátek se uvažuje dlouhodobě. Zatím se ale všechny okolní obce k Prostějovu cyklostezkou propojit nepodařilo. „Řeším to od roku 2018, co jsem přišel do zastupitelstva. Trápí mě tato stavba úplně nejvíce. V minulém volebním období jsme proinvestovali skoro 115 milionů. Ale ta cyklostezka je snad zakletá. Doufám, že teď už se to pohne,“ přeje si Radomír Bábek.