Kdysi přičichl k velkým penězům, vydělávat si poctivě na živobytí se však nikdy nenaučil. Jiří Večeř strávil ve vězení dlouhých 16 let. Někdejší majitel diskotéky Relax byl odsouzen v roce 2001 za organizaci vražd souvisejících s nelegálním prodejem lehkých topných olejů.

Když se před šesti roky ocitl na svobodě, nic nenasvědčovalo tomu, že by byl připraven nastoupit do zaměstnání a vést normální život. A podle toho to také dopadlo…

Tak jako měla Praha v divokých devadesátkách Ivana Jonáka a Discoland Sylvie, měl Prostějov Jiřího Večeře a jeho diskotéku Relax. O obou mafiánech se dalo říci, že jim život zničily velké peníze, které získali za hranou zákona.

Jonák zemřel v osamocení a bez majetku už v roce 2016, přičemž do posledních chvil byl přesvědčený, že jednou opět přijde k pohádkovému jmění. O rok později byl z vězení definitivně propuštěn také Jiří Večeř. V té době slíbil Večerníku obsáhlý rozhovor, svůj slib však nedodržel. Vytáhlý muž uvyklý na život v luxusu či naopak ve vězeňské cele se na svobodě ocitl zcela bez financí. Práci však nehledal, spíše obcházel své bývalé přátele a obchodní partnery, od nichž chtěl získat peníze, které mu údajně dlužili. Vše skončilo, jak muselo, a tak se Jiří Večeř zanedlouho opět dostal do křížku se zákonem.

Peníze z podsvětí

Krajský soud v Brně ho odsoudil na čtyři roky do vězení za půjčky ve výši 800 tisíc korun, další odsouzení se týkalo úvěrů znějících na 1,2 milionu korun. V úterý 31. ledna rozsudek potvrdil Vrchní soud v Olomouci. „Máme za to, že v sazbě dva až osm let je trest čtyř let dostatečný,“ odůvodnil rozhodnutí soudce vrchního soudu.

Večeř byl za podvody odsouzen ke čtyřletému trestu olomouckým okresním soudem už v červenci 2019. Podle rozsudku vylákal peníze v úmyslu se obohatit od několika lidí na různých místech v ČR, peníze od počátku nehodlal vrátit a vzhledem ke své finanční situaci toho ani nebyl schopen. Takto měl zpronevěřit nejprve 800 tisíc korun, dle následující obžaloby dalších 1,2 milionu korun. Celkově tedy něco přes dva miliony korun. Dle původní obžaloby měla být tato částka i vyšší, to se však u soudu prokázat nepodařilo. Celou záležitost komplikoval mimo jiné fakt, že značná část poškozených byli lidé z podsvětí.

Vražedná minulost

Jiří Večeř to u soudu velice dobře zná. V roce 2001 byl odsouzen na 12 let za organizování vraždy obchodníka s lehkými topnými oleji Lubomíra Holého a za přípravu vraždy novináře. Později mu soudy za další vraždu podnikatele Marka Lehkého přidaly ještě dva roky. Krátce po propuštění v dubnu 2015 byl znovu zadržen a obviněn z organizování dvou vražd podnikatelů z roku 1995. Z obžaloby jej však před šesti lety olomoucký vrchní soud definitivně zprostil, k uznání jeho viny podle něj chyběly důkazy.