Lehce vzrůstající skupina lidí, co v Olomouckém kraji nepracuje, se zvětšuje. Počet nezaměstnaných totiž v lednu vzrostl na 16 132, hlášených volných pracovních míst je už na čísle 7 693 a podíl nezaměstnaných osob se zvýšil na 3,8 %. Znamená to snad blížící se problémy na trhu práce. „Ty jsou pořád krize-nekrize. Těch, kdo chtějí opravdu pracovat, je už několik let po sobě ukrutně málo,“ svěřil se Večerníku jeden z podnikatelů, který si nepřál být jmenován. „Je to pravda. Problém je hlavně u mladých. Chtěli bychom navíc všechno hned, nerespektují pracovní postupy,“ přidal se další muž podnikající v IT sféře. Velká personální krize je také například v gastronomii. Vedoucí Oddělení zaměstnanosti Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Jana Litvíková předložila za leden médiím tradiční zprávu, z níž vyplývá pár jasných čísel.

K 31. lednu 2023 evidovala Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Olomouci již zmíněných 16 132 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 835 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku pak dokonce o 1 002 osob,“ vypočetl Jaroslav Mikšaník, hlavní analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci s tím, že z tohoto počtu bylo 14 972 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let, což bylo o 845 více než v prosinci a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet vyšší o 1 015.

V průběhu ledna bylo nově zaevidováno 3 187 osob. „Ve srovnání s minulým měsícem to bylo více o 424 osob a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 314,“ poznamenal Mikšaník. Z evidence naopak odešlo celkem 2 352 uchazečů, což je o 863 osob více než v prosinci 2022 a o 227 osob než v lednu minulého roku. „Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 471, tj. o 712 více než v předchozím měsíci a o 78 více než ve stejném měsíci minulého roku. Dále 277 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, tj. o 122 více než v předchozím měsíci a o 19 více než ve stejném období minulého roku; 881 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění,“ poskytl podrobný výčet čísel analytik trhu práce.

K meziměsíčnímu nárůstu počtu uchazečů o zaměstnání došlo ve všech regionech Olomouckého kraje. Nejvíce se počet nezaměstnaných zvýšil na Olomoucku (o 270 osob), ale k největšímu procentuálnímu nárůstu došlo v regionech Prostějovsko a Šumpersko, kde přibylo celých 8 procent lidí bez práce.

Ke konci měsíce bylo evidováno na Krajské pobočce Úřadu práce v Olomouci, 8 097 žen. „Jejich podíl vzrostl na 3,9 % a na celkovém počtu uchazečů činil padesát procent,“ poznamenal Jaroslav Mikšaník. Podíl mužů bez práce se zastavil na 3,8 procentech. V evidenci bylo také 2 309 osob se zdravotním postižením, což představovalo 14 % z celkového počtu nezaměstnaných. Zaregistrováno bylo i 775 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet poklesl ve srovnání s předchozím měsícem o 17 osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl vyšší o 66 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 5 %.

„Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 5 891 uchazečů o zaměstnání, tj. 37 % všech uchazečů vedených v evidenci. Podíl nezaměstnaných osob, tj. počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let k obyvatelstvu stejného věku, k 31. ledna 2023 meziměsíčně vzrostl na 3,8 % (což je pouze o 0,1 p. b. méně než celorepubliková hodnota,“ uvedl analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.

Podíl nezaměstnaných osob vyšší než je republiková hodnota, vykázaly tři regiony – Jesenicko (6,2 %), Přerovsko (4,6 %) a Šumpersko (4,1 %). Naopak nejnižší je nadále v Prostějovsku (2,7 %).

Olomoucký kraj evidoval na konci ledna celkem 7 693 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 120 vyšší než v předchozím měsíci a o 1 574 nižší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,1 uchazeče, z toho nejvíce na Jesenicku (4,5), naopak nejméně na Prostějovsku a Olomoucku (1,6 uchazeče na jedno volné místo). „Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 1 812, na jedno volné místo připadalo 0,4 uchazeče této kategorie. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 3 191 míst bez příznaku ´pro cizince´. Na dalších 4 502 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí,“ doplnil obsáhlou spleť čísel Jaroslav Mikšaník.

Informace o vývoji nezaměstnanosti v ČR v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://www.mpsv.cz/web/cz/statistiky.