Koncem minulého roku 2022 schválili prostějovští zastupitelé poměrně jednoznačně rozpočet. Jedno z mnoha důležitých čísel, která byla součástí návrhu, představovala i částka na investice. Ta se vyšplhala na 235 milionů korun. Vedení města se rozhodlo zainvestovat do mnoha projektů. O některých se přitom hovoří už roky.

Statutární město Prostějov bude v roce 2023 hospodařit takřka s miliardou korun. Hned čtvrtina by přitom měla jít na investice, veskrze stavebního rázu. „Máme schválený rozpočet města. Objem prostředků a prostředků na opravy investičního charakteru, kdy zvyšujeme hodnotu již postavené budovy, je 235 milionů korun,“ upřesnil náměstek primátora pro oblast investic Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Místem, kde by se mělo hodně proinvestovat, bude ulice Újezd, kde chystá magistrát několik novinek. „Největší částky se týkají zahájení a průběhu stavby dopravního terminálu a parkovacího domu na Újezdě, dále části Sušilovy ulice. V řešení budou prstence kolem města i část ulice Vodní,“ vypočítal Rozehnal.

Řada investic je zatím ve fázi plánů. A s velkou pravděpodobností se letos stavět nezačne. „V rozpočtu máme projekt na nový bazén a samozřejmě řešení Společenského domu. Záleží však na dotačních podmínkách. Podali jsme žádost a čekáme už čtyři měsíce na vyhodnocení. Bez dotačních financí nejsme velké akce schopni zafinancovat,“ konstatoval náměstek prostějovského primátora.

Vedení města se chce pustit i do menších projektů. Často se týkají školních areálů nebo školních budov. „Chceme opravit hřiště na základní škole v Melantrichově ulici, čekáme na dotaci pro běžecký tunel a zabývat se budeme rekonstrukcí hřiště na RG a ZŠ Otto Wichterleho,“ prozradil Rozehnal a dodal: „Je tam hodně malých akcí, ale v součtu jde o dost velké peníze a my musíme hledět na to, že se chceme zabývat všemi oblastmi života, jako je doprava, sport, děti, volný čas,“ vypočítává náměstek. „Jsem rád, že došlo k dohodě mezi koaličními partnery a bylo to podpořeno skoro všemi zastupiteli. Stanovili jsme téměř stejně velký rozpočet. Město totiž chce nově investovat, ale z důvodu živostnosti musí i opravovat,“ konstatoval.

Každé město či obec  se nyní při plánování staveb musí vypořádávat i s cenami. Ty se nejen ve stavebnictví v posledních dvou letech zvedaly. „Je to prosté a smutné. Za stejný objem finančních prostředků uděláme po navýšení cen materiálu a prací menší počet děl. Protože ale máme zdravou ekonomiku města, můžeme si dovolit zajistit nějaké financování,“ ubezpečil Rozehnal.

Rizika tu ovšem jsou. Jak již náměstek pro stavební investice poznamenal, řada projektů by nevznikla bez dotací. A i ty jsou někdy z důvodu úspor státem kráceny. „Máme trochu obavy, aby dotační tituly, co byly avizovány, byly vyhlášeny, navíc pak proběhly s přislíbenými těmi částkami,“ modlí se Jiří Rozehnal.

 

 

08 graf investice