V úterý od 10 hodin dopoledne zasedali po volbách počtvrté prostějovští zastupitelé. V obřadní síni se jich tři desítky sešly nad programem, který byl na témata bohatý: čekalo je 28 bodů programu. Rozmanitá byla i témata: konšelé řešili dotace, investice, hodně témat se týkalo sportu.

Na úvod vystoupili tři řečníci, Michal Obrusník, Alena Hálková a Jan Navrátil. Seznámili zastupitele se třemi tématy: v prvním případě šlo o odpady a jejich zpracování, poté o školskou komisi. Jan Navrátil se vyjadřoval k vícero tématům. Ještě obsáhlejší ale byl hned druhý bod: ředitel městské policie Libor Šebestík se rozsáhle vyjadřoval k veřejnému pořádku. „Za minulý rok jsme inkasovali za sejmutí botičky z auta 280 tisíc korun. Na linku 156 pak volalo sedm tisíc lidí,“ zmínil některá čísla.

Velkým tématem byl tradičně sport. V bodě číslo 9 došlo na velkou debatu, místy hodně emocionální. Radní zastupitelům doporučili schválit tři a půl milionu na zlepšení zázemí tenistům, mimo jiné zastřešení tenisových kurtů. Opozice měla k této snaze řadu připomínek. „Celkem 12 milionů. Město tři a půl, stát osm a soukromý subjekt čtyři sta tisíc. To je jen náhled na to, kdo to platí,“ poznamenal zastupitel Petr Ošťádal. „Z první světové desítky je prvních pět z Česka. A česká jednička je z Prostějova. Myslím si, že by se na to mělo nahlížet i z této stránky,“ kontroval Jan Krchňavý a projekt podpořil. Stejně jako většina zastupitelů.

Velká diskuze se strhla také v bodě 11, kdy zastupitelé řešili budoucnost bývalé synagogy a bratrské školy. Rada budovy doporučila nekoupit od soukromých majitelů. Opoziční zastupitel Martin Hájek doporučil, aby se město ještě snažilo najít využití pro budovy a také shodu s majiteli. A poukázal na morální odpovědnost města nad tím, co necháme dalším generacím. „Město nemá morální odpovědnost starat se o každý objekt na svém území,“ poznamenal radní Tomáš Blumenstein. Velkým tématem byly ale také odpady a jejich budoucí zpracování. Zastupitelé se nakonec většinou rozhodli jít cestou spolupráce s firmou FCC. Dalšími tématy byla třeba koncepce školství nebo znovuzaložení studentského zastupitelstva. V obou případech se vzácně shodli koalice s opozicí.

 

Podrobné zpravodajství z úterního jednání zastupitelstva najdete v tištěném vydáním PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyjde v pondělí 27. února