Až doživotní trest hrozí Markovi P. z Kostelce na Hané, který loni v dubnu brutálně zavraždil svého otce Jiřího (†57), bratra Víta (†24) a sestru Anetu (†22). Před krajským soudem neprojevil nad zmařenými životy žádnou lítost, naopak prohlásil, že příbuzné nenáviděl!

Státní žalobkyně pro něj nyní u brněnského senátu žádá nejpřísnější trest. Čtením protokolů a výslechy se v soudní síni minulou středu opět v plné hrůze přehrálo děsivé divadlo z 29. dubna 2022.

 

Poté, co třicetiletý muž několik dní mapoval zvyky ostatních členů rodiny, vybaven dvěma dýkami rozehrál Marek P. krvavé drama. Ráno počkal, až všichni kromě bratra odešli. Toho následně ubodal v jeho pokoji. Poté „přišla na řadu“ starší sestra, která se vrátila z venčení psa. Tu odpravil v předsíni. Její tělo pak ukryl v kuchyni a předsíň dokonale vytřel. O pár minut později se vrátila ze školy nejmladší sestra. „Tu jedinou ušetřil, protože se na něm prý tolik neprovinila, jako ostatní,“ prozradil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický.

Dívku zamkl na záchodě a čekal na otce

Čekání si krátil broušením a olejováním nožů. „Na internetu se dočetl, že pak lépe vnikají do obětí,“ prozradil Lisický. Jakmile se otec vrátil z práce, čekal jej stejný osud jako bratra a sestru. První bodné rány mu syn zasadil v předsíni. Otec se pokusil o útěk, běsnící mladík ho však dorazil na zápraží. Pak se zamkl v pokoji a čekal. Zatýkajícím kriminalistům nekladl odpor.

Šokující počty

O neuvěřitelné brutalitě mužova činu svědčí počty ran, které zasadil jednotlivým obětem. Bratra bodl osmdesátkrát, sestře zasadil 104 ran a otce ubodal 66 ranami. Podle svých slov ale všechny tři nenáviděl stejně.

Prý by dnes jednal jinak

Ze slov, která Marek P. pronesl před soudem, mrazí. „Nenáviděl jsem je. Jejich vraždu jsem plánoval několik dnů, ale rozhodl jsem se až v ten den. Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky,“ přiznal před soudem a dodal: „Dnes už bych ale volil jinou cestu, za ty důsledky to nestojí.“

Jako důvod své nenávisti obžalovaný uvedl, že ho příbuzní bezdůvodně uráželi a vymýšleli si k tomu nejrůznější záminky. Otec ho prý údajně týral. Navíc se prý měl z rodného domu další den odstěhovat, protože svůj podíl v něm prodal kvůli dluhům za 100 000 korun cizí osobě. Jediná mladší sestra Natálie (18) se prý k němu chovala pěkně, proto ji ušetřil. Zamčel ji ovšem na záchodě, aby nemohla volat policii.

Sestra žádá miliony

Výpověď jediné přeživší sestry četla předsedkyně trestního senátu z policejního protokolu. Podle jejích slov byl bratr už od patnácti let divný. S rodinou nekomunikoval, na chod domácnosti nepřispíval a spíše škodil. „Byl sebestředný, bezohledný a o nikoho se nestaral, jen sám o sebe. Říkal, že jsme mu zničili život a že za všechno můžeme my,“ zněla slova přeživší sestry. Ta nyní po bratru vrahovi žádá odškodné čtyři miliony korun za každého zavražděného člena rodiny a pět milionů za psychickou újmu, kterou jí přivodil.

S vrahem zbyla jediná

Rodina Marka P, je zřejmě stižena nějakým děsivým prokletím. Před lety se kvůli nevyléčitelné nemoci otrávila matka rodiny, po ní se pak oběsil nejstarší bratr. Masakr jedné přeživší Natálii tak zůstal jediný přímý příbuzný, vrah Marek.

Soud, který nad ním vynese ortel, bude pokračovat 21. března.