Malebná ves na samé hranici našeho regionu nabízí nevšední unikát. Za pokladnou místního obchodu totiž najdou občané přímo prvního muže obce, který s úsměvem a velkou měrou lidskosti vykonává i práci prodavače.

Od předminulého pátku nejen pro potěšení, ale jako vedoucí prodejny. „Mám to jako takovou pětadvacátou funkci, kterou musím svědomitě plnit. Vedoucí našeho obchodu postihla nemoc a chceme, aby se mohla bez problémů vyléčit, tak jsem to musel vzít do svých rukou,“ prozradil se smíchem starosta Ondratic Bohuslav Koštanský.

 

Pro starostu v Ondraticích se ale o novinku nejedná

Mohlo by se na první pohled zdát, že práci prodavače a výkon postu obecního starosty není možné sloučit. Bohuslav Koštanský ale obě tyto role zvládá poměrně často a při onemocnění vedoucí prodejny ji na čtrnáct dnů následně nahradil zcela. Místní si tak budou moci nakoupit, jak jsou zvyklí, jen si budou muset na dva týdny zvyknout na kratší otevírací dobu, aby pan starosta nezanedbal svou hlavní náplň práce.

O tom, že nadvládu nad obchodem přebírá starosta, informovali v Ondraticích předminulý pátek dopoledne. Nevšední novinka to ale je pouze pro přespolní, protože místní jej zde už tak potkávají poměrně pravidelně. „Myslím si, že lidé by si toho možná ani nevšimli, kdyby se nezkrátila otevírací doba. Já se zde snažím pravidelně vypomáhat či zaskakovat při dovolených nebo nečekaných událostech v našem obchodě. A jsem zde rád. Mám možnost se potkávat se spoluobčany, které u toho stihnu i obsloužit. Musím přiznat, že se to dá skloubit, ale je pravda, že již po druhém týdnu toho začínám mít trošku plné brýle,“ prozradil Večerníku s úsměvem Bohuslav Koštanský.

Otevírací doba musela ale být zkrácena a lidé se tak do obchodu dostanou každý den kromě neděle vždy od sedmé hodiny ranní do desáté dopolední. O tom, že se opravdu nejedná o novinku, nás přesvědčil sám starosta, který ihned prozradil, že i v pátek se nacházel v obchodě, kde vypomáhal.

O týden později jej tak Večerník i navštívil. „Paní vedoucí je teď nemocná a chceme, aby se co nejdříve uzdravila. Tomu by denní směna v obchodě moc neprospěla. Touto cestou bych jí také rád popřál, aby se za čtrnáct dnů vrátila plná sil. Já se budu snažit, aby byli v tomto mezičase lidé se záskokem spokojení,“ doplnil starosta a nutno dodat, že i při naší návštěvě museli být.

Že je výkon funkce na obecním úřadu diametrálně odlišný od práce v obchodě? Jak se to vezme. Právě obchody jsou většinou místem, kde se lidé na obcích setkají a mohou tak rovnou se starostou probrat různé záležitosti, přispět s podněty, případně radami.

Netradiční ochota starosty by se tak mohla stát inspirací i pro další obce. „Je pravdou, že se snažím být hodně na očích, protože takto člověk pozná, co doopravdy naše občany trápí. Na úřad se v případě potřeby lidem příliš nechce, což chápu, takto se ale zde dozvím řadu informací a stejné je to například i během vycházky, která mi třeba místo dvaceti minut zabere i hodinu a půl. Kdybych tu ale nebyl pro to, abych občany vyslechl a snažil se řešit jejich problémy, tak bych musel jít dělat něco jiného,“ dodal závěrem Koštanský.