Česko je dražší. Určitě oproti době přede dvěma či třemi lety. Inflace zkrátka udělala s cenami svoje. A hodně to platí o potravinách. Přesto je stále skutečností, že pro velkou většinu české populace nemusí být dobré maso či uzenina něčím vzácným, nedostupným, luxusním. Prostějovsko pak přímo vybízí k tomu, aby se ochutnávalo a uždibovalo...

Důvod je jasný. V regionu najdeme hned několik firem, které se buď zabývají výrobou uzenin a masa, nebo zde alespoň mají firemní prodejny. Nepochybně mezi nejznámější patří Makovec. A zde zbystřeme my, kteří rádi podpoříme regionální producenty. Makovec je totiž místní značka. Výrobnu má přímo na Prostějovsku, konkrétně ve Smržicích. A jen v Prostějově hned několik poboček, stejně tak v okolí – třeba v Kostelci na Hané. Pronikla také do dalších regionů v České republice. Firma přitom nabízí široký sortiment masných výrobků z vlastních chovů.

Jen o kus dál je Maso – uzeniny Lešany. Přímo v této obci přitom provozuje rovněž podnikovou prodejnu. I zde platí věty o širokém sortimentu jak masných, tak uzenářských výrobků.

V regionu dále najdeme hned několik prodejen a prodejců. Ve Vrahovicích a v Mostkovicích je to prodejna uzenin Zajíček, v Bílovicích má zase dobrou pověst Řeznictví a uzenářství Tesař. V Plumlově je to Řeznictví Mirga, v Brodku u Prostějova má zase svou prodejnu firma Makoš. A takovým Určicím v této oblasti vládne Jelínek. Prakticky každé větší městečko nebo menší město se může na Prostějovsku pochlubit firmou, často místní, která zde prodává řeznické a uzenářské výrobky.

Samotný Prostějov pak nabízí řadu prodejen masa a uzenin, za zmínku stojí například Řeznictví Kouřil.

Masožrouti na Hané zkrátka ještě nevymřeli…

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & MASO a UZENINY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 20. února