Šest let natvrdo a pokuta 500 tisíc korun. S takovým trestem odcházel od Krajského soudu v Brně někdejší jednatel společnosti provozující solární elektrárnu u Vřesovic Jan Komárek. Podmínku dostal také technik Eduard Novotný.  Šéf prostějovského stavebního úřadu Jan Košťál, který byl obžalovaný spolu s nimi, byl naopak zproštěn obžaloby. Tento dlouhý STÍN MINULOSTI sahá až do konce roku 2008, v němž měla být elektrárna u Vřesovice postavena. To se však fakticky nepodařilo, a tak neměla mít možnost žádat o výhodný výkup elektřiny.

Obžaloba v celé věci byla vypracována už v dubnu 2019, Krajský soud v Brně o ní po podrobném dokazování rozhodl 18. října loňského roku. Podle ní jednatel firmy doložil nepravdivé podklady pro fotovoltaickou elektrárnu, které dokládaly, že elektrické zařízení je možno provozovat, ačkoli věděl, že tato skutečnost se nezakládá na pravdě a že fotovoltaická elektrárna není dosud dokončena a schopna provozu. Vzhledem k tomu, že se ji nepodařilo zprovoznit do konce roku 2008, neměla už nárok na výhodné výkupní ceny elektrické energie. Šéf prostějovského stavebního úřadu měl nad tímto faktem „přimhouřit oko“. Žalobce pak způsobenou škodu vyčíslil na 22,9 milionu korun, možnou způsobenou škodu dokonce na 48,9 milionu korun.

Jan Košťál, který byl obžalovaný z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby, u hlavního líčení svoji vinu popřel s tím, že solární elektrárny byly něčím novým, u čeho nebylo přesně jasné, podle čeho se to má posuzovat. Soud pak na podzim dospěl k závěru, že v jeho případě nedošlo ke spáchání trestného činu.

Takové štěstí již rozhodně neměl Jan Komárek. Bývalý jednatel zaniklé firmy FVE 1, která si stavbu objednala, byl odsouzen k šesti letům nepodmíněně a peněžité sankci půl milionu korun. Pomáhat mu měl technik Eduard Novotný, který odcházel s nejvyšší možnou tříletou podmínkou a pokutou 50 000 korun.

Rozsudky dosud nejsou pravomocné. „Obžalovaní si ponechali lhůtu na podání odvolání, zproštěný vedoucí stavebního úřadu se práva na podání odvolání vzdal na místě,“ informovala mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.