Tohle řadě lidí vrtá hlavou... Už koncem uplynulého roku proběhlo u prostějovského soudu první hlavní líčení s bratry Michalem (33) a Pavlem (25) Bradáčovými. Oba muži ovšem stále zůstávají na svobodě, navzdory tomu, že jsou obžalováni z celé řady krádeží. K některým z nich se už doznali a obhajoba u některých dalších se ukázala jako zcela vylhaná.

To se dokonale ukázalo v případě rybářských prutů, které zmizely z vykradené turistické základny ve Ptenském Dvorku. Jak je tedy možné, že oba muži dosud neskončili ve výkonu trestu či alespoň ve vazbě? I na tuto otázku odpovědělo hlavní líčení konané minulé úterý 14. února.

Seriál hlavních líčení s bratry Michalem (33) a Pavlem (25) Bradáčovými napsal svůj další díl. Jak pravidelní čtenáři Večerníku vědí, starší z nich v minulosti vynikl hlavně coby obávaný bitkař, mladší se zase pod vlivem pervitinu dopouštěl divokých kousků, mezi něž patřila třeba automobilová honička s policisty. Přestože oba muži jsou již otcové malých dětí, pustili se opět nejen do fetování, ale i do krádeží. Právě kvůli byli společně s Filipem Krchňavým byli obžalováni u prostějovského soudu. Ten byl svědkem tragikomické podívané, kdy se Pavel Bradáč pokusil senát přesvědčit o tom, že rybářské pruty, které předal své bývalé partnerce nepocházejí z krádeže, ale dostal je od svého vlastního dědečka. Dokonce k tomu dodal i fotografii prarodiče na rybách.

K soudu přijel i s pruty

Jeho fabulace ovšem absolutně neměla šanci na úspěch. Policie totiž mezitím majiteli prutů jeho rybářské nádobíčko vrátila. Ten si je se vší jistotou poznal. „Pruty, které jsem dostal od policie jsou stoprocentně moje. Nejde pouze o jejich značku či barvu, ale i o speciální naviják či poškození, které jsem na nich měl. Navíc byly v obalu, který se dá jen málokde sehnat. Není absolutně možné, aby podobná kombinace existovala ještě někde jinde,“ vysvětlil soudu někdejší správce areálu Sokol II. Prostějov ve Ptenském Dvorku, z něhož zloděj kromě prutů ukradl i celou řadu elektrického nářadí a další věci. Co se týče předložené fotografie od Pavla Bradáče, svědek nade vší pochybnost potvrdil, že na ní je muž s docela jinými pruty, než na policii donesla Bradáčova expartnerka. Na důkaz svého tvrzení své rybářské náčiní dokonce přivezl soudu ukázat.  

Kolo vypátrala, zloděj se odmlčel 

Následně byla slyšena žena, které bylo ukradené kolo ze zahrady jejího rodinného domu v Prostějově. Okradenou kontaktovala kamarádka, které se dozvěděla, že ten samý bicykl byl nabízen prostřednictvím Facebooku. Za nabídkou stál muž pod profilem „Bradač Brady“. „Kolo dodnes nemám, k plánované schůzce nedošlo, muž ze setkání nakonec vycouval a vše smazal,“ vypověděla okradená mladá žena, která jinak potvrdila, že k takové nabídce došlo, k čemuž doložila i důkazy. Kontakt s pravděpodobným zlodějem však měla pouze zprostředkovaný. „Byl od lidí, kteří se pohybují v prostředí drogově závislých,“ vysvětlila.

Skončí ve vazbě?

Od posledního článku o eskapádách bratrů Bradáčových se Večerník ze strany čtenářů setkal hned s několika dotazy, jak je možné, že oba dosud nejsou zavření či alespoň ve vazbě. Podle některých, námi neověřených informací, dokonce jeden z nich má i nadále pokračovat v krádežích. I na tuto otázku dalo poslední hlavní líčení odpověď. Za oba bratry se totiž zaručila jejich maminka, oba se místo vazby mají rovněž podrobovat dohledu probační úřednice a pravidelně se testovat, zda dál neberou drogy. Jak se ukázalo, nic z toho tak úplně neplní. Michal Bradáč se minimálně jednou bez omluvy k úřednici nedostavil a při testování na drogy byl dvakrát pozitivní. Jeho bratr Pavel na tom byl jen o něco lépe. „Pokud se něco takového bude opakovat, pak vydám rozkaz k vašemu zatčení a následně se bude rozhodovat o uvalení vazby,“ pohrozil směrem k oběma bratrům soudce Petr Vrtěl.  

Proč nepadl rozsudek?

Navzdory dalšímu podrobnému dokazování rozsudek ani tentokrát nepadl. Důvodem je opět fakt, že Pavel Bradáč byl odsouzen v jiné trestní věci a proti rozsudku si podal odvolání. Soud tak nyní musí vyčkat až se rozsudek stane pravomocným, přičemž se odhaduje, že by to mohlo být zhruba do dvou měsíců.

Hlavní líčení tak muselo být opět odročeno.