V Prostějově si teď můžete zkrátit cestu jízdou na růžovém kole, v březnu zde spouští provoz oblíbené služby sdílených jízdních kol česká firma Rekola Bikesharing. Používání sdílených kol ve městech v posledních letech raketově roste. Kolo totiž představuje efektivní a udržitelný způsob městské dopravy. Každou vaší jízdou měníte město k lepšímu. Prvních 30 minut zapůjčení kola proto máte nyní zdarma. Pokud bude vaše jízda delší, bude vás to stát 24 korun za každou započatou půlhodinu.

Je to jednoduché, rychlé a pohodlné

Před vlastní jízdou se seznamte se zónou, kde si můžete kola půjčovat a vracet. Mapu najdete na stránkách rekola.cz/prostejov nebo na webu města. Rekola vám výrazně usnadní a zkrátí veškeré přesuny po městě. Stačí si v App Store nebo Google Store stáhnout aplikaci Rekola a zdarma se zaregistrovat. Kola si lze půjčit i přes stránku www.moje.rekola.cz. Při registraci vyplníte vaše jméno, e-mail a telefonní číslo, na které vám následně přijde ověřovací SMS. Registraci dokončíte přidáním platební karty, která se ověří transakcí ve výši 1 koruna. Tato částka se vám potom vrátí zpět na účet. V aplikaci pak stačí kliknout na tlačítko „Půjčit kolo“ a načíst QR kód na košíku kola, čímž se kolo automaticky odemkne.

Dorazili jste do cíle. Co teď?

Po skončení jízdy kolo zase jednoduše vrátíte na místa vyznačená v aplikaci a zamknete kolo. Aplikace vám potvrdí, že je kolo vrácené. A je to! Všechna kola je nutné parkovat do stojanů. Pokud narazíte na nějaké, které překáží, dejte nám prosím vědět. Využít k tomu můžete e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně on-line formulář na www.rekola.cz.

Růžová kola nepřehlédnete

Rekola jsou typická svojí růžovou barvou, díky níž jsou dobře odlišitelná od ostatních kol, ale také tím, že každé z nich má své vlastní jméno. To odkazuje k městu, ve kterém jezdí. V Prostějově se tak můžete projet třeba na kolech Otto Wichterle, Edmund Husserl nebo Jiří Wolker, která nesou jména slavných místních rodáků. Kolo je skvělý dopravní prostředek, který snižuje stres, rozproudí vám endorfiny a vykouzlí úsměv na tváři. Prostějov má navíc velmi dobrou síť cyklostezek, tak se nebojte vyrazit. 

Nevíte si s něčím rady? 

V současné době již instalujeme stojany do města na některá místa a kola budeme postupně dávat do ulici od pondělí. Zda-li má někdo problém, stačí napsat prostřednictvím chatu v aplikaci, na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo zavolat na 277 277 930.

Vše vypukne ve středu

Slavnostní zahájení provozu sdílených Rekol proběhne v Prostějově tuto středu 1. března od 10:30 hodin před prostějovskou radnicí. Na programu jsou proslovy primátora Františka Jury a první náměstkyně Milady Sokolové, jízda kolem náměstí pro zájemce, informace o prostějovském provozu a o vlastnostech rekola i praktická ukázka půjčení kola.