Buď císařovna, nebo nic! Toto původně latinské motto si vystavila Sofie Dohnalová ze Stražiska na svém facebookovém profilu. Mladá žena vyrůstající v blahobytu celý svůj život podřídila svému vzhledu a následné sebeprezentaci na sociálních sítích. Na svůj nákladný život si však nebyla schopna vydělat.

Po smrti zámožného otce si užívala z dědictví, o které připravila svého bratra. Když došel i tento zdroj, neváhala naprosto cynickým způsobem zneužít vlastní matku. Bez jejího vědomí si na její jméno kupovala drahé mobilní telefony a brala úvěry. Kvůli tomu byla minulé úterý 21. února odsouzena prostějovským soudem.

 

Ne nadarmo se říká, že peníze kazí charakter. Obzvláště pokud jsou lehce získané. Dokonalým potvrzením tohoto pravidla je Sofie Dohnalová ze Stražiska. Třicetiletá žena vyrůstala v blahobytu a už v dospívání zcela propadla péči o svůj zevnějšek. Ten si nechala „vylepšit“ hned několika plastickými operacemi, které její tvář i tělo vytvarovaly do podoby jakési mrkací panenky Barbie. Tímto vzhledem se pak neustále, nicméně bez většího ohlasu, prezentovala na nejrůznějších sociálních sítích. 

Nejenže ji nic z toho neučinilo šťastnou, navíc to její charakter zásadním způsobem pokřivilo.

U prostějovského soudu byla minulý týden obžalována z úvěrového podvodu. K hlavnímu líčení se však neráčila přijít a telefon soudkyni opakovaně nezvedala. I proto se muselo konat v její nepřítomnosti.  

Zlatý iphone na maminku

Na dlouhodobě nezaměstnanou mladou maminku jsou vedeny četné exekuce. Ona je ve svých příjmech aktuálně odkázána výhradně na rodičovský příspěvek na malou dceru. Ten jí však na její nákladný životní styl rozhodně nestačí. I proto si během návštěvy u své maminky, která žije ve Dzbelu, bez jejího vědomí okopírovala občanku a další osobní údaje.

Jen na tomto základě se jí následně na internetu podařilo sjednat celou řadu úvěrů v celkové výši 193 tisíc korun. O řadu dalších úvěrů pak požádala, ty jí však byly zamítnuty. Na policii se Sofie Dohnalová ke všemu přiznala, mimo jiné zmínila, že se vydávala za maminku, aby si mohla koupit zlatý mobilní iphone. „Ten první mobil jsem si nechala, další tři prodala,“ připustila mimo jiné.

Co se týče peněz, tak ty měla částečně využít na zařízení nájemního bytu v Olomouci, kam se od maminky odstěhovala. „Nic jsem netušila, vše jsem začala řešit až ve chvíli, kdy mi přišla SMS zpráva s tím, že mám uhradit splátku úvěru. Přitom jsem si sama peníze nikdy nepůjčovala,“ vypověděla matka obžalované, která se nestačila divit tomu, že lze někomu sjednat půjčku, aniž byste ho kdy viděli.

„Dcera nejdřív zapírala“

Poškozená žije ve svém domě sama, proto ji v souvislosti s úvěrem napadla právě dcera, která k ní občas přijížděla na návštěvu. „Nejprve mi to popřela, až jsem na ni zatlačila, tak se mi teprve přiznala. Říkala, že kdyby mě požádala o to, abych si kvůli ní vzala úvěr, tak bych to nikdy neudělala. A to měla pravdu,“ zdůraznila žena, pro kterou muselo být krajně nepříjemné svědčit proti vlastní dceři. „Naše vztahy jsou složité, pokud však bude chtít kdykoliv pomoci s vnučkou, ráda ji pohlídám. Musí však pykat za to, co udělala, jinak z ní nikdy nic nebude,“ vysvětlila žena svůj postoj.

Bratrovi dluží přes milion

Není bez zajímavosti, že do problémů se dostal i bratr obžalované, který skončil v insolvenci. Přitom prostějovský soud již dříve uložil povinnost, aby Sofie Dohnalová vyplatila svému bratrovi zákonný dědický podíl ve výši 1 116 412 korun. Tato pohledávka se však jeví jako nedobytná a insolvenční správce ji aktuálně veřejně nabízí k odprodeji.

Zlepší si finanční gramotnost?

Soud pak Dohnalovou odsoudil k trestu vězení na 18 měsíců, který prozatím na 30 měsíců odložil. Kromě toho musí splatit způsobenou škodu ve výši 193 tisíc korun, pravidelně docházet za probační úřednicí a zúčastnit se školení na podporu finanční gramotnosti. Zda něco z toho bude v silách zlaté „Barbie“ ze Stražiska, však zůstává velkou otázkou.

Vzhledem k nepřítomnosti obžalované rozsudek dosud nemohl nabýt právní moci.