Strašná situace! Také vlivem nákazy covid-19 umírá v Prostějově daleko více lidí než v předešlém období. A mrtvá těla se hromadí v krematoriích, kam je pohřební služby po smutečních obřadech převážejí.

Olomoucké krematorium je nestíhá spalovat. Podle majitele prostějovské pohřební služby jde o naprosto fatální stav. „Mělo by se to řešit celostátně, ale ani já sám nevím, jak z tohoto opravdu příšerného problému ven. Krematorium v Olomouci už převáží zesnulé do svých vedlejších provozoven a uvažuje se také o mrazicích kontejnerech, ve kterých by se těla mrtvých skladovala. Je to něco hrozného,“ sdělil Večerníku Pavel Makový, prostějovský soukromý pohřebák. Situace je to skutečně na pováženou a také podle majitelů pohřebních služeb nemá zatím řešení. Také vlivem nákazy covid-19 umírá v Prostějově daleko více lidí než v předchozích obdobích. Problém je, že olomoucké krematorium, které využívají i prostějovské pohřební služby, nestíhá těla spalovat. Zemřelé tak v Olomouckém kraji začínají skladovat v mrazicích kontejnerech! „Mohu potvrdit, že počet zemřelých se v posledních týdnech rapidně zvýšil, zhruba ve čtyřiceti procentech případů jde o úmrtí v přímé souvislosti s nákazou covid-19. Po obřadech převážíme těla do olomouckého krematoria, které je však nestíhá spalovat. Zatím to řeší tak, že zesnulé převáží do svých vedlejších provozoven, zejména do Šumperka. Ale ani to už nestačí. Co jsem slyšel, tak krematorium v Olomouci již připravuje mrazicí kontejnery, ve kterých se budou těla zemřelých skladovat. Je to příšerné. Tento problém se nyní vyskytuje v celé republice a měla by ho řešit i vláda. Ale jak, popravdě řečeno, to netuším ani já. Podle mého jde o neřešitelnou situaci,“ míní Pavel Makový, majitel prostějovské pohřební služby.

Těla mrtvých se tak hromadí v celém Olomouckém kraji. „Olomoucké krematorium funguje na plný výkon, ale nemůže být v provozu čtyřiadvacet hodin denně. Toto zařízení je schopno vykonat až šestnáct kremací denně, což je však v tuto chvíli zoufale málo. Vůbec netuším, jak se tato beznadějná situace bude vyvíjet dál,“ obává se dalších problémů Pavel Makový. Majitelka další soukromé pohřebky v Prostějově je ale v tomto případě optimističtější. „Jde skutečně o kritickou situaci, ale jsem přesvědčena, že celý problém se postupem času rozvolní,“ říká Jarmila Václavková.