Realitní trh se po letech nepřetržitého růstu loni dočkal ochlazení. Vysoké úrokové sazby a s tím související stále horší dostupnost hypoték ke konci roku vedly k tomu, že některé nemovitosti dokonce zlevnily.

Rok 2021 byl z pohledu úvěrování bydlení mimořádný, lidé si v něm půjčili celkem 537 miliard korun. V loňském roce došlo k citelnému poklesu. Objem hypotečních úvěrů v roce 2022 dosáhl 163 miliard korun, objem úvěrů od stavebních spořitelen 54 miliard korun. Celkem si tak lidé na financování bydlení půjčili 217 miliard, tedy 40 procent celkového objemu roku předešlého.

Za loňským výrazným poklesem stojí několik faktorů, například růst hypotečních sazeb, vysoká inflace nebo další zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték ze strany České národní banky.

Menší zájem o pořízení vlastního bydlení pak koncem roku vedl k tomu, že některé nemovitosti dokonce začaly zlevňovat. Podle znalců realitního trhu však bude i v letošním roce pokračovat trend posledních let, kdy roste poptávka po nájemním bydlení. V tomto směru se Česko bude stále víc přibližovat zemím Západu, kde 40 až 50 procent populace bydlí v nájemním bydlení. V Česku činí tento poměr zatím 25 procent.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & REALITY a FINANCE najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 27. února