Houkající sirény a prostějovskými ulicemi se řítící hasičské vozy. Takový obrázek se naskytl uprostřed týdne v centru města.

Hasiči pacifikovali naštěstí dva jen menší požáry, v bytě a rodinném domě. Tři lidé však utrpěli újmu na zdraví a skončili v nemocnici. Proč to všechno?  

Hned dva požáry museli uprostřed týdne hasiči v Prostějově. Oba se podařilo rychle uhasit a zpráva HZS Olomouckého kraje je označila za drobné. Ani újmy na zdraví nebyly naštěstí nijak tragické, muselo však dojít k ošetření aktérů v nemocničním zařízení.

I drobný požár může ohrozit vaše zdraví. Zranit vás mohou nejen plameny, ale především zplodiny, které při hoření vznikají. O tom se v uplynulém týdnu přesvědčili tři lidé v Prostějově. U obou událostí zasahovala profesionální jednotka ze stanice Prostějov a jednotky SDH Žešov a Vrahovice.

Nejprve hasiči zasahovali ve středu 1. března večer v prostějovském bytě. Zplodin se nadýchali dva jeho obyvatelé, kterým hasiči poskytli první pomoc a následně byly převezeny zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. „Matka a dítě se nadýchaly kouře. Nadýchání bylo naštěstí krátké. Přijela pro ně lékařská posádka a odvezla je na urgentní příjem do nemocnice na dovyšetření,“ konstatovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Lucie Mikisková. „Zahoření v jedné místnosti jsme zlikvidovali a byt odvětrali. Škoda činí dvacet tisíc korun, uchráněné hodnoty v tomto případě dva a půl milionu korun,“ přidala Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

Den nato hasiči a záchranáři zasahovali u dalšího požáru. „Ve čtvrtek druhého března dopoledne to byl majitel rodinného domu, který se pokoušel hasit požár ve sklepě a garáži, načež se nadýchal zplodin hoření. Museli jsme mu podat kyslíkovou terapii a předat jej do péče záchranářům. Požár způsobený s největší pravděpodobností závadou na elektroinstalaci jsme zdolali vysokotlakým proudem a silně zakouřený prostor jsme odvětrali přetlakovým ventilátorem,“ prozradila mluvčí hasičů s tím, že škoda činí podle odhadu 70 000 korun, uchráněné hodnoty dosahují 4,8 milionu korun.

Podle informací poskytnutých Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje muž středního věku nakonec do nemocnice odjet nemusel. „Starší žena ale byla převezena na plicní ambulanci v Prostějově. Mělo by se rovněž jednat o případ bez vážnějších následků,“ dodala Lucie Mikisková.

Hasiči pak radí, aby lidé dobře zvažovali, zda hasit vlastními silami, nebo raději včas přivolat profesionální pomoc. „Požáry v rodinných domech a bytech patří vůbec k nejtragičtějším,“ upozorňuje Lucie Balážová.

 

5 minut pro život

A jak se vlastně chovat, když začne u vás doma hořet? Pro přežití je nejdůležitějších prvních pět minut. Ty rozhodují o budoucnosti vás i vašich blízkých a o následných škodách.

Co tedy v prvních pěti minutách udělat?

1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.

 

2. Pokud to situace dovolí, haste – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!

 

3. Dávejte si pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).

 

4. Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, varujte je a snažte se jim pomoci (zejména dětem, starším a nemohoucím osobám).

 

5. Pokud je požár většího rozsahu, opusťte okamžitě prostor a ihned oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112. Řiďte se pokyny operátora tísňové linky.