Před šesti lety byl rooftopping u nás na svém vrcholu. K oblibě tohoto vzrušujícího, nicméně velmi nebezpečného koníčku vedly mladé lidí nepochybně pocity nudy a touha po vystoupení z běžného života.

 

„Miluji prostě ten pocit, když jsem na vrcholu. Relaxuji při tom, ale zároveň zůstávám plně soustředěná. Ten výhled a atmosféra, to je něco, čemu nemůžete rozumět, dokud to nevyzkoušíte,“ popsala kdysi Tereza na svém instagramu, kde ji sledovalo přes tři tisíce fanoušků. Prostějovská spidermanka se paradoxně přiznala, že se bojí pavouků. Přesto se neohroženě pohybovala v situacích, v nichž by se asi většina z nás nikdy ocitnout nechtěla. „Když lezu, pud sebezáchovy jde okamžitě stranou a lezu dál. Když se přestanete překonávat, přestanete žít,“ vysvětlila svoji motivaci Tereza Texlová.

Přestože dívku po oslavě 19 narozenin na vrcholu stavebního jeřábu zadrželi policisté, ona ve své zálibě pokračovala i nadále. Kromě rodného Prostějova se Tereza fotila ve výškách v Olomouci, Praze, Londýně, Dallasu či na různých místech Kalifornie. Jako modelka rovněž spolupracovala s jedním z výrobců energy drinků. Zároveň začala studovat v Dánsku na akademii odborného vzdělání v oblasti obchodu, informačních technologií a průmyslu, kde byla cíleně připravovaná na „business life“ po škole. Tehdy byla dle vlastních slov plná velkých plánů, vizí a cílů.

Nyní je alespoň v profesní rovině naplňuje coby zaměstnankyně pražské společnosti investující do nemovitostí. Kromě toho vstoupila do společnosti cool generation, kde jako jednatelka funguje jiná pohledná žena pocházející z Arménie.  

Tak jako Tereza vyměnila tenisky, s nimiž se kdysi proháněla po okrajích střech, za lodičky vhodné na firemní schůzky, tak i kdysi módní rooftopping zažil velký ústup ze slávy. Ve srovnání s obdobím před šesti lety se mu dnes již věnuje pouze zlomek mladých lidí. Důvodem je mimo jiné fakt, že milovníci výšek se pravidelně dostávali do konfliktu s ochrankou, případně policií a několik z nich bylo také zadrženo. Na popularitě mu rozhodně nepřidalo ale zejména to, že nemálo mladých lidí během svých exhibicí z výšek spadlo a vážně se zranilo, či dokonce zabilo.