Vypadalo to na Apokalypsu a ... zase nic! Po vpádu ruských ozbrojených hord na Ukrajinu řešili mnozí z nás jedinou věc, a to ceny benzínu a nafty. Během týdne došlo ke zdražení litru pohonných hmot o více než deset korun! V té době se proslýchalo, že cena by se v následujících dvou týdnech mohla vyšplhat až na 65 korun za litr. Tato proroctví se však nenaplnila a dnes u nás ceny pohonných hmot patří k nejnižším v Evropě.

Takto extrémní nárůst cen během několika málo dní jsme v historii ČR ještě nezažili. Někteří z toho šíleli, dnes už je to zase skoro každému jedno. Přestože se po rozpoutání války na Ukrajině mnozí z nás dušovali, že do práce přestanou jezdit autem a aby ušetřili tak raději budou dojíždět na kole či autobusem, nic takového se u drtivé většiny nekonalo. A to navzdory faktu, že ceny pohonných hmot po většinu uplynulého roku opravdu trhaly rekordy! Nyní už je situace jiná a ceny benzínu i nafty zřejmě ke zdravějšímu životnímu stylu u velké většiny lidí v ČR zřejmě nepovedou. 

Vývoj cen u nafty a benzínu se však poměrně lišil. Zatímco nafta se loni po zahájení války na rekordní čísla vyšplhala velice rychle, u benzínu byl růst cen postupnější, ale za to trval déle. Už 13. března 2022 stál litr nafty průměrně dnes již neuvěřitelných 49,57 koruny. Od té doby její cena opakovaně kolísala, nicméně stále se mírně snižovala. Setrvalý pád cen nafty pak odstartoval začátkem loňského listopadu a trvá dosud. 

U benzínu byla situace jiná. Svého vrcholu dosáhla jeho průměrná cena až 22. června 2022, kdy litr stál průměrně 47,96 koruny. Téměř po celý rok však trval paradoxní stav, kdy litr nafty byl výrazně dražší než litr benzínu. Bylo to i na základě skutečnosti, že už koncem září u benzínu nastal prudký pád a jeho cena klesla na 37,50 koruny. Jeho cena byla nejnižší začátkem roku, kdy na Nový rok stál litr pouhých 36,14 koruny. 

V těchto dnech už je situace úplně jiná. Zatímco první březnový týden 2022 stál litr nafty na čerpací stanici ve Vrahovicích 46,50 koruny, v pátek 3. března to bylo už „pouze“ 34,90 koruny. V případě benzínu to bylo 36,70 koruny. Ceny pohonných hmot tak poměrně výrazně spadly pod někdejší maxima, kterých dosáhly na podzim 2012. Tehdy se průměrná cena Naturalu 95 v ČR vyšplhala nad 38,50 koruny a nafty nad 37 korun za litr.

Na druhou stranu přede dvěma lety byly ceny někde úplně jinde. Tehdy stál litr benzínu v Česku v průměru 29,50 koruny, litr nafty vyšel motoristy na 28,20 koruny. I vzhledem k aktuální inflaci je více než jisté, že tyto ceny se již nikdy nevrátí. Na druhou stranu nás může hřát vědomí, že pohonné hmoty v ČR patří k nejlevnějším v Evropě. Méně zaplatí řidiči například v Polsku, Rumunsku či Bělorusku. Ale tam by dnes chtěl žít opravdu jen málokdo.

 

 

11 graf benzin