První a nečekanou změnou projde již brzy na podzim loňského roku nové složení prostějovského zastupitelstva. V úterý 14. března mají totiž radní jednat o rezignaci jednoho ze členů, resp. členek. Své dlouholeté působení se totiž dobrovolně rozhodla ukončit bývalá náměstkyně primátora!

„Rezignace na funkce podala magistra Ivana Hemerková. A to ze zdravotních důvodů,“ prozradil Večerníku František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov. Čtyřiašedesátiletá žena má za sebou dlouhodobou kariéru komunální političky. Do zastupitelstva, tehdy ještě za ODS, se poprvé dostala v roce 2002. Od té doby zasedala nepřetržitě v zastupitelstvu či dokonce přímo v radě. Před volbami v roce 2014 pak byla u založení nového politického hnutí PéVéčko. Do roku 2018 pak byla náměstkyní primátora, Nyní by měl být jejím dnům v komunální politice konec. Vyjádření Ivany Hemerkové se Večerníku získat nepodařilo, mobilní telefon koncem uplynulého týdne nezvedla.

Její zastupitelský mandát by teď měl dle pravidel připadnout prvnímu náhradníkovi z kandidátky hnutí PéVéčko. „Předpokládám, že tam se měnit nic nebude,“ konstatoval Jura. Opak je však možná pravdou.

Do zastupitelstva by se tak měl dostat Dalibor Ovečka, ředitel ZŠ J. Železného. Ten by se stal už čtvrtým zastupitelem, který buď je, nebo v minulosti byl čelním představitelem „základky“. V radě už totiž působí Radim Weisser ze ZŠ E. Valenty, v zastupitelstvu pak je rovněž Ovečkův předchůdce Jan Krchňavý a také někdejší ředitel ZŠ Melantrichova Antonín Dušek. Jenže bude?

„Zatím jsem jednal s panem náměstkem Pospíšilem. Jsem sice náhradníkem, ale seznal jsem, že bych to z pracovních důvodů nezvládal,“ překvapil Večerník. „Zasedání zastupitelstva není sice moc, ale je potřeba čas na přípravu a sledování informací. Tedy pokud to má člověk dělat poctivě. Budeme situaci ještě v pondělí řešit. Je to těžké rozhodování, spíše ale post zastupitele přenechám dalšímu v pořadí. Rezignoval jsem už ale i na funkci ve sportovní komisi, spolu s vedením školy a práci pro atletiku by to bylo hodně náročné,“ prozradil Dalibor Ovečka.

Dalším náhradníkem je přitom Martin Balák, primář Gynekologicko-porodnického oddělení v prostějovské nemocnici. V zastupitelstvu už působil v letech 2014 až 2022. V loňských komunálních volbách kandidoval až z patnáctého místa, díky více než 1300 preferenčním hlasům se ale výrazně posunul dopředu.