Rada statutárního města Prostějova odsouhlasila na svém úterním zasedání 14. března přípravu a podání žádosti o dotaci. Díky příspěvku by se měly získat další finanční prostředky na vznik inteligentních zastávek. Ty by cestujícím měly pomoct v orientaci a včas je informovat nejen o aktuálních spojích, ale také o změnách.

 

Vedení města chystá projekty Inteligentní zastávky MHD v Prostějově a Inteligentní dopravní systémy. „Předmětem je vybudování informačního systému hromadné dopravy na území města – zastávkách MHD. Ten umožní informování cestujících o očekávaných spojích, změnách a alternativách,“ uvedl prostějovský primátor František Jura (ANO 2011). „Na informačních tabulích umístěných na zastávkách budou zobrazovány důležité informace pro cestující, například aktuální odjezdy spojů, případně informace o plánovaných výlukách nebo změnách v jízdních řádech,“ přidal primátor. 

Magistrát může z dotace získat až 85 procent ceny projektu. Jedná se o dlouhodobý záměr, kterému se věnovalo už minulé vedení Prostějova. „Město má od roku 2016 zpracovanou studii investičního záměru Informační systém hromadné dopravy statutárního města Prostějova. Ta navrhuje technické řešení systému a rozsah osazení zastávek MHD informačními panely,“ připomíná ještě Jura.

Na autobusovém nádraží a také u lázní už inteligentní zastávky jsou. Plánuje se i jejich osazení v ulici Újezd. Projekt by měl podle vyjádření vedení magistrátu vyjít maximálně na necelých 32 milionů korun. „Od roku 2016 ale došlo k výraznému zlevnění a zjednodušení těchto systémů, některé zastávky již byly i realizovány, proto investiční záměr bude ve spolupráci s provozovatelem MHD upraven a cenový rozsah aktualizován. Dá se očekávat, že výsledná cena bude výrazně nižší,¨ objasnil primátor statutárního města Prostějov. Předpokládaný termín realizace projektu je leden 2025 až prosinec 2026.