Byl to obrovský šok. Loni v únoru napadla početná ruská armáda sousední Ukrajinu. Zcela přirozeně se zvedla vlna solidarity s postiženou zemí a lidé i instituce kromě finanční a materiální pomoci též ve velkém vyvěšovali ukrajinské vlajky.

Rok od zahájení konfliktu od tohoto gesta již mnozí ustoupili. Ne tak prostějovské muzeum, které navzdory opakovaným útokům ze strany vandalů nedávno opět vyvěsilo ukrajinskou vlajku společně s tou českou. „Dokud se bude válčit, nevidím důvod, proč by tam vlajka neměla být,“ vysvětlila své konzistentní přesvědčení ředitelka muzea Veronika Hrbáčková.

Ukrajinská vlajka na hlavní budově muzea od konce loňského roku nevisela. Důvodem bylo její odstranění a zničení ze strany nepříčetného vandala. Na poškození historické budovy tehdy vznikla škoda zhruba 10 tisíc korun. Přestože se řádění muže podařilo zachytit na bezpečnostních kamerách, případ vyzněl do ztracena.

 

„Policii ČR se agresora nepodařilo identifikovat a případ odložila,“ ohlédla se Veronika Hrbáčková s tím, že nalézt optimální řešení pro opětovné umístění vlajky nebylo snadné. „Nehodláme však ustupovat, protože hájit princip svobody projevu a vyjádření empatie je pro nás zavazující,“ vyjádřila se s tím, že stejné hodnoty zastávají i muzea po celé ČR.   

V polovině března se tak modro-žlutá vlajka za pomoci vysokozdvižné plošiny dostala na místo, kam nikdo kromě Spidermana nemá přístup. „Na čestném místě vlevo visí vlajka České republiky. Myslím, že to naší „staré radnici“ spolu s pěti bannery, které poutají na naše výstavy, sluší a s nadcházejícími jarními dny se budova pěkně rozzářila,“ zhodnotila Veronika Hrbáčková, která všechny skutečné zájemce o historii i výtvarné umění pozvala na návštěvu.

Podle některých je smutné, že muzeum muselo k podobným krokům vůbec přistoupit. „Připomíná mi to odkládání nebezpečných věcí z dosahu dětí,“ vyjádřila se například Iveta F. Naopak opětovné vyvěšení ukrajinské vlajky vyvolalo nesouhlasné reakce u lidí, jimž smysl symbolického gesta solidarity se zemí sužovanou největším válečným konfliktem v Evropě od skončení II. světová války zcela unikal.