Úspěch získalo Statutární město Prostějov v ocenění Památka roku. V krajském kole totiž v kategorii oprav památek nad 2 miliony korun vyhrála více než sto let stará brána na městský hřbitov, která nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Kromě brány byla součástí projektu, a posléze také ocenění, také přilehlá zvonice nebo dům správce.

 

Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí.

„Těší mě, že náš projekt zvítězil, protože zdařilá rekonstrukce neorenesanční vstupní brány si zaslouží pozornost i ocenění ze strany širší veřejnosti,“ uvedla první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov). Ta je rovněž členkou krajského Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které soutěž pořádá.

Celkem bylo do soutěže přihlášeno 45 projektů ze 14 krajů České republiky.

Slavnostní ocenění proběhlo 21. března v Praze na Žofíně u příležitosti XI. sněmu Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Další informace můžete najít na stránkách sdružení - Vyhodnocení soutěže Památka roku 2022 - Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (historickasidla.cz)