Premiér Petr Fiala společně se členy vlády dorazí ve středu 29. března do Olomouckého kraje. Zamíří na sever našeho regionu, kde se uskuteční výjezdní zasedání vlády ČR. Mluvit se bude o tom, jak našemu kraji pomoci. Jednání se zúčastní také krajská rada v čele s hejtmanem Josefem Suchánkem.

„Olomoucký kraj si předsevzal, že městům a obcím na severu a dalším okrajovým částem regionu pomůže, protože je trápí například špatná dopravní obslužnost, nedostatek pracovních příležitostí nebo úbytek obyvatel. Jsem moc rád, že o těchto problémech vláda ví a věřím, že na společném jednání načrtneme řešení a vize, jak tuto situaci zlepšit,“ uvedl hejtman Suchánek.

Na jednání se zástupci vlády, starostkami i starosty a radními z Olomouckého a sousedního Moravskoslezského kraje se bude mluvit například o změně přerozdělování daní tak, aby více peněz zůstávalo přímo městům a obcím v regionu. Mimo Jeseník by členové vlády měli zavítat také na Šumpersko, konkrétně na stavbu obchvatu Bludova nebo přímo do Šumperka.

„Vládě jsme navrhli několik témat, o kterých s ní chceme jednat. Jde například o energetickou koncepci státu, výstavbu tunelu pod Červenohorským sedlem, zavedení rychlého internetu do okrajových částí kraje nebo navýšení peněz pro údržbu a opravu silnic. Mluvit chceme také o odpadovém hospodářství,“ dodal hejtman Suchánek.

Hejtmanství jedná s vládními představiteli pravidelně. Na konci února navštívil Olomoucký kraj ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek a začátkem března přijel do regionu také ministr financí Zbyněk Stanjura. S krajskými radními jednal například o financování sociálních služeb a zdravotnictví.