Pokud chce člověk zůstat duševně zdravý, musí se naučit odpouštět. Také by měl alespoň částečně zapomenout na to špatné, co ho v životě potkalo. Neustálé připomínání prožitých křivd vede k posedlosti, která hraničí až s pomateností.

Ukázkovým příkladem je Daniel H. Ten nedokázal zkrotit svoji žárlivost a po rozchodu s manželkou ji zejména prostřednictvím SMS zpráv zahrnoval nadávkami a výhružkami. Činil tak dlouhých 15 měsíců! Kromě toho také ženě rozmlátil auto a nepřidalo mu ani to, že řídil pod vlivem alkoholu. Za to vše byl minulé úterý 21. března odsouzen k nepodmíněnému desetiměsíčnímu trestu.

Daniel H. svoji bývalou manželku bez přestání častoval výrazy, za které by se možná styděl i bývalý prezident České republiky. Kromě toho jí otevřeně vyhrožoval fyzickou likvidací a neustále sledoval, co dělá a kam chodí.

Žena ze strachu ze svého exmanžela musela měnit trasy, kam pravidelně chodila běhat či kde venčila psa. Podobné zprávy plné vulgarit a výhružek pak Daniel H. zasílal také muži, který jej po boku jeho bývalé manželky vystřídal.

Vzhledem k tomu, že vzájemné rozepře byly plné intimností a dotýkaly se i společných dětí, byla veřejnost z průběhu úterního hlavního líčení vyloučena. Na jeho závěr pak padl rozsudek, který je však již veřejný. „Obžalovaný byl uznán vinným z přečinu nebezpečné pronásledování, které je známo pod označením stalking. Odsouzen byl k trestu deseti měsíců nepodmíněně. Souhrnný trest zohledňuje i předchozí odsouzení za řízení pod vlivem alkoholu a záměrné poškození auta,“ vyjádřil se pro Večerník soudce Petr Vrtěl, podle něhož výše trestu odráží závažnost trestného činu i absolutní nedostatek sebereflexe u obžalovaného. „Ten svého jednání nezanechal ani poté, co byl vzat do vazby. Svoji bývalou ženu se totiž pokoušel kontaktovat i z vazební věznice,“ upozornil Vrtěl.

Rozsudek dosud není pravomocný, obžalovaný si proti němu na místě podal odvolání.