Na letošní rok si automobilky připravily celou řadu novinek. Týká se to vozů značky Škoda, VW, Hyundai, Mitsubishi, Ford, Peugeot i mnohých dalších.

 

Mezi jistě nejzajímavější novinky roku 2023 budou patřit nové generace vozů Škoda, čtvrtá generace Superbu a druhá generace Kodiaqu. Ten první je vyvíjen po boku nového VW Passat, s nímž bude sdílet technický základ i místo výroby, kterým bude továrna Volkswagenu ve slovenské Bratislavě. Jestliže však u Passatu generace B9 již víme, že se v Evropě bude prodávat výhradně ve verzi kombi, o novém Superbu známe méně detailů. Jeho design každopádně navrhuje tým Olivera Stefaniho. Očekává se také nasazení nové generace plug-in hybridního systému s benzinovým čtyřválcem 1.5 TSI a většími bateriemi pro možnost delší jízdy čistě na elektřinu a rychlejším dobíjením. Naopak pouze elektrická verze nedorazí, konkrétně Volkswagen chystá svébytně navržený elektromobil střední třídy v podobě modelu ID.7, který se rovněž představí v roce 2023.

Hyundai nabídne novou Konu

České zákazníky budou jistě zajímat i nástupci dalších u nás populárních modelů. Nové generace se v roce 2023 má dočkat Hyundai Kona, která se opět ve formě elektromobilu bude vyrábět i v České republice. Vůz přijíždí s odvážnějším designem a většími rozměry. V roce 2023 dorazí na trh také náhrada za Mitsubishi ASX. Japonská značka byla o tomto voze dlouho tajemná, nakonec však vyplynulo, že jde o bratra Renaultu Captur, a to bez zásadních stylistických úprav. Doplní ho i Mitsubishi Colt jako sourozenec Renaultu Clio.

Sporťáci na hybridní pohon

Živo bude také na poli sportovních a supersportovních automobilů. Ford pro rok 2023 představil nový Mustang, Lamborghini zase čile pracuje na nástupci dvanáctiválcového Aventadoru. Nové superauto si nadále uchová motor V12, doplní jej však o elektromotor pro hybridní pohon.

Novým vozům vládne elektřina

Také se dále rozšíří nabídka elektromobilů. Peugeot i Opel počítají s elektrickou verzí svých nových kompaktů, které ponesou označení e-308 a Astra-e. Právě francouzská značka navíc chystá novou generaci populárního crossoveru 3008, která se rovněž dočká elektrické verze e-3008.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & AUTO MOTO najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 27. března