Přelom v přidělování městských bytů v domech s pečovatelskou službou. To může znamenat změny v systému, na kterých se podle vyjádření prostějovské buňky Pirátů shodl zastupitel za Českou pirátskou stranu Jan Mochťák s náměstkyní primátora pro oblast sociálních záležitostí Marcelou Župkovou.

 

„Shoda panuje na tom, že je potřeba systém změnit. A to ve smyslu toho, že když se podává žádost, aby tam byly všechny relevantní údaje. Aby se komise mohla skutečně dobře rozhodnout, aby tam nebyl prostor pro domýšlení machinací a podobně,“ prozradil Večerníku Jan Mochťák.

A upřesnil, co konkrétně by se mělo změnit a pro koho?  „Jde o to, aby byl systém pro uživatele a žadatele přehledný a zřejmý. Aby věděli, že když budou mít příspěvek na péči v nějaké výši, tak budou mít v rámci hodnocení třeba pět bodů. Určitě chceme změnit systém hodnocení zdravotní stránky jedince. A to tak, že komise vyhodnotí zdravotní stav na základě podkladů od lékaře. Ale zdraví jako takové není jediným důvodem pro umístění v domě s pečovatelskou službou. Tam je potřeba sledovat kontext zdraví a schopnost postarat se sám o sebe,“ uvedl opoziční zastupitel, který se sociální oblastí zabývá dlouhodobě a na odborné úrovni.

O tom, které změny v systému žádostí o byty s pečovatelskou službou vejdou v platnost, bude Večerník informovat.