Už za týden bude jasné, jak brněnský krajský soud „odmění“ třicetiletého Marka P. z Kostelce na Hané za loňskou brutální vraždu jeho příbuzných. Státní zástupkyně v závěrečném návrhu uvedla, že pro bezcitného vraha, který otci, bratrovi a sestře zasadil dohromady kolem 250 ran dvěma dýkami, žádá doživotní trest.

 

„Šlo o brutální jednání, pro které není žádná omluva ani pochopení,“ prohlásila před soudem v závěrečné řeči státní žalobkyně Eva Žďárská s tím, že muž vraždu dlouhodobě plánoval a detailně promýšlel. Obhajoba naopak žádala trest při spodní hranici trestní sazby 15 let a uložení ochranné detence. Poukazovala na to, že muž je psychicky nemocný.

Důležité slovo tak měli u soudu znalci. „Trpí poruchou osobnosti. Nijak to ale neovlivnilo jeho vnímání,“ uvedl znalec z oboru psychiatrie Petr Nedoma. Další odborník Michal Pernica k tomu doplnil: „Nešlo o čin spáchaný v afektu. Neměl žádné halucinace a netrpěl bludy.“

K tomu, co se událo loni 29. dubna v Kostelci na Hané, se Marek P. chladnokrevně přiznal. Tehdy poté, co několik dní mapoval zvyky ostatních členů rodiny, vybaven dvěma dýkami rozehrál krvavé drama. Ráno počkal, až všichni kromě bratra Víta (†24) odešli. Bratra ubodal v jeho pokoji. Následovala starší sestra Aneta (†22), která se vrátila z venčení psa. Tu odpravil v předsíni. Její tělo pak ukryl v kuchyni a předsíň dokonale vytřel. Pak se vrátila ze školy nejmladší sestra Natálie (18). „Tu jedinou ušetřil, protože se na něm prý tolik neprovinila jako ostatní,“ prozradil šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický. Dívku donutil svléknout se do spodního prádla, pak ji zamkl na záchodě a čekal na otce. Čekání si krátil broušením a olejováním nožů. „Na internetu se dočetl, že pak lépe vnikají do obětí,“ prozradil Lisický. Jakmile se otec vrátil z práce, čekal ho stejný osud jako bratra a sestru. První bodné rány mu syn zasadil v předsíni. Otec se pokusil o útěk, běsnící mladík ho však dorazil na zápraží. Pak se zamkl v pokoji a čekal. Zatýkajícím kriminalistům nekladl odpo

Ze slov, která Marek P. pronesl před soudem, mrazí... „Nenáviděl jsem je. Jejich vraždu jsem plánoval několik dnů, ale rozhodl jsem se až v ten den. Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky,“ přiznal před soudem a dodal: „Dnes už bych ale volil jinou cestu, za ty důsledky to nestojí.“

Jako důvod své nenávisti obžalovaný uvedl, že ho příbuzní bezdůvodně uráželi a vymýšleli si k tomu nejrůznější záminky. Otec ho prý údajně týral. Navíc se prý měl z rodného domu další den odstěhovat, protože svůj podíl v něm prodal kvůli dluhům za sto tisíc korun cizí osobě. Jediná mladší sestra Natálie se prý k němu chovala pěkně, proto ji ušetřil.

Výpověď jediné přeživší sestry četla předsedkyně trestního senátu z policejního protokolu. Podle jejích slov byl bratr už od patnácti let divný. S rodinou nekomunikoval, na chod domácnosti nepřispíval a spíše škodil. „Byl sebestředný, bezohledný a o nikoho se nestaral, jen sám o sebe. Říkal, že jsme mu zničili život a že za všechno můžeme my,“ zněla slova sestry. Ta nyní po bratru-vrahovi žádá odškodné čtyři miliony korun za každého zavražděného člena rodiny a pět milionů za psychickou újmu, kterou jí přivodil.

Rodina Marka P. je zřejmě stižena nějakým děsivým prokletím. Před lety se kvůli nevyléčitelné nemoci otrávila matka rodiny, po ní se pak oběsil nejstarší bratr. Natálii, jež přežila, tak zůstal jediný přímý příbuzný, a sice vrah Marek.

Brněnský krajský soud nad ním vynese ortel ve středu 5. dubna.