Sága na pokračování. Zhruba koncem března by se ve velkém hnízdě na břehu drozdovického rybníka měla objevit vajíčka. Populární labutí pár se po zimě opět vrátil do Prostějova. Navzdory informačním cedulím však lidé stále velké bílé ptáky přikrmují. Tím mohou zejména mláďatům nepřímo způsobit smrt.

Už je tomu pět let, co se poprvé v historii usadil labutí pár na drozdovickém rybníku. Celý kvintet mláďat tehdy uhynulo následkem botulismu, labutí rodinka se však velice brzy zařadila mezi nejpopulárnější obyvatele města. O rok později byly v místě kvůli nim osazeny i speciální dopravní značky. Když samice v roce 2020 uhynula, zdálo se, že je s prostějovským labutím jezerem amen. Nicméně už loni se samec na rybník vrátil i s novou partnerkou. Společně vyvedli pět mladých, jedno z nich však uhynulo. Pár se na drozdovickém rybníku objevuje i letos. Dá se tedy očekávat, že koncem března by se v jeho hnízdě měla objevit vajíčka. Věřme, že vše bude v pořádku a mláďata na svět přijdou v první polovině dubna.

Jak se však Večerník sám mohli přesvědčit, někteří z Prostějovanů labutě stále přikrmují. Činí tak jen pár metrů od velkých informačních tabulí s nápisem ´7 dobrých důvodů, proč nekrmit vodní ptactvo´. „Nespotřebované potraviny znečišťují vodu, což způsobuje množení bakterií a zvýšení výskytu nemocí jako je botulismus, který se může rychle šířit a na jehož následky ptáci hynou,“ píše se mimo jiné na cedulích rozmístěných v okolí rybníka. 

 

jak šel čas s labutěmi

2018

Na drozdovickém rybníku se poprvé v jeho historii usadil labutí pár, který tu vyvedl mladé. Všech pět mláďat však posléze uhynulo. Příčinou byl zřejmě botulismus. 

2019

Stejný pár se na rybník vrátil. Tentokrát vyvedl osm mladých labutí, z nichž se stali asi nejoblíbenější obyvatelé města. Právě kvůli nim byly osazeny speciální dopravní značky.

2020

Labutí samice uhynula v důsledku zaseknutého vejce ve vejcovodu. Hnízdo i s vejci tak u rybníka zůstalo prázdné, na krátký čas se v místě objevil nový pár, následně rybník osiřel.

2021

V tomto roce zůstalo prostějovské labutí jezero opuštěné. Ovdovělý labutí samec si hledal novou družku, zdržovat se měl mimo jiné na rybníku v Určicích. 

2022

Ovdovělému samci se konečně podařilo najít novou partnerku, kterou si přivedl opět na rybník. Labutí pár vyvedl celkem pětici mláďat, o jedno z nich přišel. Jeho hlava byla objevena poblíž rybníka u laviček.