Prestižní titul Auto roku 2023 v ČR získává Honda Civic. Japonský hatchback v rámci celkového bodování významně uspěl a utekl jak německému prémiovému BMW X1, tak elektrickému MPV Volkswagen ID. Buzz, které skončily shodně na druhém a třetím místě.

Odbornou porotu složenou z dvaceti motoristických novinářů japonský hatchback zaujal natolik, že dostal 123 bodů z 500 celkově možných. Tím celkem znatelně utekl konkurenci, jež si shodně rozdělila druhé a třetí místo.

S počtem 83 bodů se tedy sešly modely prémiové SUV BMW X1 a elektrický Volkswagen ID. Buzz. Na Civic oba vozy ztrácely 40 bodů, což už je skutečně velký rozdíl.

Čtvrtou pozici ulovil pokrokový Renault Megane E-Tech se 79 body, jehož jen těsně nedohnal pátý Peugeot 408. Tomu porotci přiřkli 75 bodů.

Na šestém místě skončil nakonec Ford Ranger, který se ve své čtvrté generaci pochlubil také zážehovým šestiválcovým Raptorem. Ovšem ani inovovaný interiér nebo motorizace mu nepomohly k lepšímu výsledku (57 bodů).

Do prvního kola bylo přihlášeno celkem 26 vozů a každý porotce na základě testovacích jízd s nominovanými automobily vybral pětici finalistů. Díky bodové rovnosti na pátém místě nakonec do finále postoupilo šest vozů. Ve druhém kole porotci mezi finalisty rozdělovali celkem 25 bodů, přičemž maximálně mohli jednomu vozu přidělit 10 bodů. A vzhledem k tomu, že finalistů bylo šest, mohl jeden z nich obdržet i nulu.

 

pořadí a model                počet bodů

1. Honda Civic                 123

2. BMW X1                                       83

    Volkswagen ID. Buzz 83

4. Renault Megane E-Tech         79

5. Peugeot 408                 75

6. Ford Ranger                 57