Postupná změna klimatických jevů, které se mimo jiné projevují i vydatnými lokálními srážkami, což způsobuje stoupání hladin vod v tocích a přilehlých vyhlášených záplavových územích, přiměla samosprávu Statutárního města Prostějova se touto problematikou aktuálně zabývat. 

Město Prostějov nyní pracuje na přípravě tvorby povodňového plánu, který bude obsahovat organizační a technická opatření k odvrácení nebo zmírnění škod při povodni pro dané území. 

V roce 2021 byl připraven projekt „Digitální povodňový plán města Prostějova a digitalizace varovného a informačního systému obyvatel (VISO)“ jako podklad pro dotaci z OPŽP, v roce 2022 byla dotace podpořena. V současné době probíhá tvorba digitálního povodňového plánu města. 

K této tvorbě digitálního povodňového plánu je možné uplatnit v rámci součinnosti požadavky vlastníků nemovitostí či pozemků náležících do záplavových území k informování o povodňových situacích. Povodňový plán s ochrannými opatřeními lze uplatňovat i na objekty, pozemky, které nejsou zahrnuty do stávajících záplavových území, ale jejichž vlastníci se cítí být ohrožení povodňovými situacemi. Pro získání potřebných dat Vás žádáme o vyplnění formuláře.

Vyplněný formulář prosím odešlete nejpozději do 

20. 4. 2023 

Data obsažená ve sběrném formuláři o podkladech či požadavcích podnikajících subjektů či fyzických osob jsou zcela na dobrovolnosti a budou zapracována do celkové sumarizace ohrožení města pouze pro potřeby povodňových orgánů.  Pro funkčnost budoucího povodňového dokumentu je však nutné vzít na vědomí i povinnost aktualizací dat ať již ze strany povodňového orgánu, tak i ze stran subjektů či osob, které budou požadovat v rámci součinnosti informování či hmotnou výpomoc při povodňových událostech.

Ing. Adolf Labák, vedoucí oddělení krizového řízení, Odbor kancelář primátora

 

Vice zde.