Část prvního letošního zasedání prostějovského zastupitelstva patřila zprávě o stavu veřejného pořádku. Šéf městské policie Libor Šebestík v ní mluvil hodně o dopravě. Zmínil mimo jiné, že pokud by se podařilo obsadit další pozici strážníka, mohla by se městská policie lépe věnovat třeba problematice parkování.

Práce strážníků je různorodá. Řeší spory, pomáhají zachraňovat toulající se domácí mazlíčky, ale také dohlížejí třeba na parkování. Ředitel Městské police Prostějov Libor Šebestík připomíná, že tato povinnost přímo plyne ze zákona. Přitom v době neustálého zvyšování počtu automobilů roste i důležitost problematiky parkování.

„V Prostějově je velkým problém parkování motorových vozidel, nicméně to řidiče či provozovatele neomlouvá. Musí dodržovat ustanovení zákona o silničním provozu, zejména pak dodržovat právní předpisy pro legální parkování vozidel. Ze statistiky vyplývá, že ve městě ročně těchto přestupků přibývá,“ potvrdil nemilou skutečnost Šebestík.

Pravidelně se ve městě koná blokové čištění, které se blíží i letos, když odatartují již příští úterý 4. dubna. S ním přichází zákazy zastavení. A automobily bohužel stojí tam, kde nemají. „Ano, velkým problémem je blokové strojní čištění, kdy řidiči nerozumí významu dopravního označení zóny, případně jej přehlédnou. Mimo to, že je spáchán přestupek, znemožňují kvalitní vyčištění komunikace,“ konstatoval ředitel Městské policie Prostějov.

Problémem není jen bezohlednost, ale také neznalost. Nedávno například upozornil prostějovský magistrát na význam značky, která se nachází třeba v sousedství Masarykovy základní školy. „Řidiči nechápou význam značky K+R (Kiss and Ride), kterými jsou některá parkoviště ve městě označena. Takto označené parkoviště umožňuje příjezd a vystoupení přepravované osoby a poté odjezd vozidla, v žádném případě není možné skládat náklad či vozidlo zde zanechat pro delší stání,“ vysvětluje Libor Šebestík.

Problém s parkováním je také vesměs ve všech okrajových částech, na velkých sídlištích. Část obyvatel se jej rozhodla vyřešit. „Město Prostějov také dává možnost zakoupit placené stání na dobu jednoho roku. Provozovatel tak má zaručené parkovací místo. Tato místa strážníci také kontrolují, případně na oznámení řeší neoprávněné stání,“ vzkázal šéf městských policistů.

Jak dále Šebestík upozornil, tu a tam se řeší i případ špatně zabrzděného vozidla. A to najednou parkuje uprostřed ulice. Jindy ale řidiči blokují jiné úmyslně. „Z hlediska neohleduplnosti řidičů je třeba také zmínit i stání ve vjezdech do domu či ke garáži, kdy jsou strážníci toto nuceni řešit i odtahem vozidla, aby oprávněný uživatel objektu měl možnost vyjet. Tomuto přestupci je pak naúčtován poplatek za odtah a uložena i bloková pokuta příkazem na místě,“ poznamenal důrazně šéf prostějovských strážníků. „Neohleduplnost řidičů je také při parkování na dopravní značku O7, což je parkoviště určené pro osoby se zdravotním postižením. Zde je možno uložit blokovou pokutu do deseti tisíc korun, přestupek je navíc ohodnocen dvěma body zapsanými do karty řidiče,“ varoval bezohledné šoféry Libor Šebestík.

 

 

14 parkovani graf

 

 

14 graf boticky