Toto asi nikdy nečekal! Restaurace a kavárna Národního domu budou v režimu obecně prospěšné společnosti pod správou Statutárního města Prostějov brzy uzavřeny. Pravděpodobně se tak stane ještě před letošními Velikonocemi, dle informací Večerníku je v plánu termín středa 5. dubna! Dle vyjádření kompetentních osob by však mělo jít o krátkodobou záležitost. Definitivně o tom rozhodla rada města na svém úterním zasedání. Důvodem dočasného ukončení provozu má být příprava sloučení městského divadla s restaurační částí Národního domu, kterou od koronavirové pandemie trápí nedobrá ekonomická situace.

Restaurace a kavárna patří k secesní budově Národního domu po mnoho let stejně neodmyslitelně jako Městské divadlo. Obojí funguje pod dohledem prostějovské radnice. Zatímco Městské divadlo svůj účel dlouhodobě úspěšně plní, restaurace se zejména po odchodu někdejšího ředitele Národního domu Jana Páleníka potýká s ekonomickými problémy. A to navzdory investicím ve výši zhruba 13 milionů korun, které do rekonstrukce kuchyně, kotelny a dalších stavebních úprav v uplynulých letech ze strany města putovaly.

Restaurace a kavárna patří k secesní budově Národního domu po mnoho let stejně neodmyslitelně jako Městské divadlo. Obojí funguje pod dohledem prostějovské radnice. Zatímco Městské divadlo svůj účel dlouhodobě úspěšně plní, gastronomická část budovy se zejména po odchodu někdejšího ředitele Národního domu Jana Páleníka potýká s ekonomickými problémy. A to navzdory investicím ve výši zhruba 13 milionů korun, které do rekonstrukce kuchyně, kotelny a dalších stavebních úprav v uplynulých letech putovaly. Nyní vedení města rozhodlo o uzavření restaurace i kavárny. „Ano, rada města se v úterý osmadvacátého března shodla na tom, že vzhledem k přetrvávajícím ekonomickým problémům dojde ke krátkodobému uzavření restaurace Národního domu,“ potvrdila Večerníku informaci od našeho zdroje Milada Sokolová, první náměstkyně prostějovského primátora.

„Není to příjemná situace, nicméně celý Národní dům je třeba transformovat pod novým ředitelem, který bude mít zodpovědnost jak za divadlo, tak i za restauraci. Spolupracovat přitom bude s provozním restaurace a divadelním produkčním. Následně chceme otevřít co nejdříve,“ vysvětlil prostějovský primátor František Jura. Kdy se tak stane, odpovědět nedokázal. „Kdy to bude, to ovšem v tuto chvíli nedokáži říci.“ V souvislosti s uzavřením se hovoří o nadcházející středě 5. dubna. „Ano, s největší pravděpodobností tomu tak bude, bude ještě záležet na předem domluvených akcích,“ potvrdil primátor. 

Zajímalo nás, zda-li by nebylo lepší vybavený prostor pronajmout některému ze soukromých podnikatelů? „O tomto kroku jsme mnohokrát debatovali. S posledním nájemcem však udělal magistrát špatnou zkušenost, neradi bychom ji opakovali,“ poznamenala Sokolová s tím, že sloučení obecně prospěšné společnosti Národní dům a příspěvkové organizace Městské divadlo do jednoho subjektu považuje za dobrý krok. „Jedno bez druhého totiž dle našeho názoru nemůže fungovat. Než se sloučení obou společností nevyřeší, musí být restaurace i kavárna krátce uzavřena, abychom neprodlužovali nelichotivou situaci,“ přidala ještě první náměstkyně prostějovského primátora.

Národní dům se se špatným hospodařením potýká již od roku 2019. Roční působení ředitele Jiřího Hlocha skončilo nejen finančním schodkem, ale i trestním oznámením. Ani jeho nástupce nedokázal situaci stabilizovat. „Ekonomická situace v Národním domě je dlouhodobě špatná. Jedná se o důsledek koronavirové pandemie a energetické krize. Náklady na provoz se za uplynulé tři roky zásadně zvýšily, a to i kvůli růstu mezd a cenám surovin. Národní dům přitom není úplně běžný gastronomický provoz,“ hledal příčiny neutěšeného stavu stávající ředitel Národního domu Martin Křupka, podle něhož by plánovaná transformace měla Národní domu pomoci.