Jedna věc musela skončit, aby jiná dostala šanci se rozvinout. I tak by se dala charakterizovat změna v Sokolské ulici v Němčicích nad Hanou.

Jak se Večerníku podařilo zjistit, do prostor někdejšího výrobního areálu zkrachovalého Němčického pečiva by se po nezbytné rekonstrukci mělo přestěhovat zdejší neobyčejně aktivní Středisko volného času Orion.

Město objekt, který má přezdívku „Koruna“ odkoupilo za 15,5 milionu korun. Podmínkou bylo, aby na nemovitost nebyly nabaleny žádné další finanční závazky. „Využívat ji chceme pro Orion, který dosud působil na různých místech ve městě, konkrétně v budově školy, ZUŠ či kina. Myslíme, že si to za svoji aktivitu určitě zaslouží,“ vyjádřil se starosta Němčic nad Hanou Martin Ernst s tím, že výhodou objektu je mimo jiné i to, že se nachází v klidné části města v blízkosti sokolovny i fotbalového areálu. „Pokud vše dobře půjde, počítáme s tím, že by budova měla do konce roku projít rekonstrukcí tak, aby mohla začít sloužit novému využití,“ dodal první muž města na Prostějovsku.

Němčicím se již ve spolupráci s Orionem podařilo připravit projekt, který bude žádat o stavební povolení. „Je to velká radost a odměna za třicet let naší práce,“ netajila nadšení vedoucí Orionu Eva Bašková, podle níž po sestěhování dostane sehraný tým pedagogů konečně důstojné podmínky pro svoji práci. „Umíme věci dělat na koleně, ale dlouhodobě je to prostě neudržitelné. Pokud máte například věci ve skladech na čtyřech místech, tak je opravdu problém mít o všem přehled a před akcí všechno objíždět. Další velkou devízu vidíme i v přilehlé zahradě, dosud jsme neměli vlastní pozemek pro pořádání venkovních akcí,“ vypíchla Bašková několik z celé řady výhod, které budou společné prostory pro Středisko volného času mít.