Mnohé tato zpráva zaskočila, pro zasvěcené to až tak velké překvapení nebylo. Jak Večerník informoval v minulém vydání, v pátek 24. března ve věku 65 let zemřela dlouholetá prostějovská zastupitelka a někdejší ředitelka zdejší „zdravky“ Ivana Hemerková.

Ta si se zhruba dvacetiletým předstihem „objednala“ smuteční řeč u Aleše Procházky, z něhož se v mezidobí stal ředitel prostějovské knihovny. Dlouholetý divadelník se svého nelehkého závazku zhostil bravurně.

Na lidi bychom měli být hodní, jinak hrozí, že nám nepřijdou na pohřeb. Pokud šlo soudit z početného davu lidí, kteří se poslední březnový den sešli před obřadní síní prostějovského hřbitova, pak bylo jasné, že se sem přišli rozloučit s opravdu hodným člověkem. Tím byla někdejší prostějovská náměstkyně, ředitelka zdravotní školky, kantorka, ale zejména manželka, maminka a babička Ivana Hemerková.

Kromě rodinných příslušníků a bývalých studentů byly vidět také mnohé tváře známé z prostějovské politiky, školství či kultury. „Bude to již asi dvacet let, co po jednom z představení Divadla Point za mnou a Mirkem Ondrou Ivanka přišla. Pamatuji si, jak rozrazila dveře a řekla: ‚Pánové, to bylo skvělé, vy dva byste mi měli mluvit na pohřbu.‘ Tak jsme se tomu zasmáli a já jsem jí to pak slíbil. Bylo neuvěřitelně smutné, když zhruba před rokem za mnou přišla s tím, že již brzy přijde čas, abych svému slibu dostál. Díky své tvrdošíjnosti pro sebe dokázala ještě nějaký čas urvat, ale přesto jsme nyní zde,“ uvedl svoji smuteční řeč Aleš Procházka, který s potřebným nadhledem dal vzpomenout na základní charakterové vlastnosti Ivany Hemerkové, mezi něž nepochybně patřila zarputilost, vytrvalost i neutuchající potřeba uvádět nejrůznější věci a lidi kolem sebe do pohybu. „Pravidelně přes léto cestovala do Chorvatska či za nákupy do Itálie. Nejšťastnější však byla se svým manželem Petrem, dvěma syny a posléze i vnoučaty na rodinné chatě na Běláku, kde jí to nyní všechno kvete,“ připomněl mimo jiné Procházka ještě předtím, než se rozezněla melodie známé písně Petra Nováka Náhrobní kámen. 

Mezi účastníky byli vedle rodinných příslušníků a známých kompletní vedení města s primátorem Františkem Jurou, první náměstkyní Miladou Sokolovou či Jiřím Pospíšilem, který byl s Ivanou Hemerkovou dlouholetým politickým souputníkem v hnutí PéVéčko. „Opravdu hrozně moc mě to mrzí. Chci říct, že budeme na Ivanku všichni vzpomínat jen v dobrém, všechny nás to hodně zasáhlo,“ hledal těžko slova nejen politický kolega, ale především kamarád.