Přidělování peněz je tradičně nejen v Prostějově velké téma. A na takřka každém zastupitelstvu se nad rozdělováním veřejné finanční podpory obvykle strhne široká debata nebo rovnou hádka. Řada dotací ale vůbec nejvyšším orgánem města neprochází a je pouze nutné, aby jejich výši schválili radní. To je případ i nové série přísunu korunek do kultury a společenského dění. Na svém jednání se prostějovská rada v úterý 28. března mimo jiné zabývala dotacemi do kulturní oblasti. Jaké jsou doposud poslední schválené dotace z rozpočtu města Prostějova na rok 2023?

 

Začátek jara je pro mnoho organizací, ať už se věnují sportu, nebo kultuře, veskrze důležitý. A jedná se o pomyslné tučně zvýrazněné období v kalendáři. Právě v tomto období totiž spolky i jednotlivci odesílají na magistrát města Prostějov žádosti o dotace. Ty s nižší částkou do 50 tisíc korun řeší „jen“ rada, vyšší částky následně musí ještě potvrdit zastupitelstvo.

Letošek není v tomto směru jiný, a tak poslední zasedání rady města řešilo sérii žádostí o dotaci do oblasti kultury a společenského života. Veřejné finanční podpory se po jednání Rady města Prostějova dočkaly dvě desítky organizací. Radní rozhodovali o žádostech jednotlivců i spolků, a to jak na celoroční činnost, tak na jednorázové akce. Peníze přiřkly divadlům, sborům nebo na soutěž Hanácký skřivan. „Schvalovali jsme třeba dotace na celoroční činnost. Podpoříme projekty Divadla Plyšového Medvídka, dále Moje divadlo, Vlastimilu, Mužský pěvecký sbor Orlice Prostějov, Esperanta Klubu Prostějov nebo třeba Ivo Snídala,“ shrnula první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov).

Kromě celoroční činnosti podpořili radní rovněž některé jednorázové kulturní akce. Největší částku 43 000 korun obdrží organizátoři festivalu hudby s mezinárodním obsazením Keltská noc v Plumlově, který se vrátil loni po koronavirové pauze. „Do určité míry je to výjimečná akce, podporu dostává pravidelně, ač se akce nekoná v Prostějově. Pravidelně si na ni ale nachází cestu stovky až tisíce Prostějovanů,“ uvedla Sokolová. „O dotaci se pokouší i spolky působící mimo Prostějov. Pokud tedy třeba někdo chce vydat publikaci s výraznou zmínkou o Prostějově, přispějeme,“ konstatoval předseda kulturní Komise Lukáš Andrýsek. Právě komise je poradním orgánem rady, která následně peníze schvaluje.

Žadatelé jsou víceméně podobní jako v předchozích letech. „Jedná se o subjekty, kteří se o dotaci z města ucházejí každý rok. Ještě ale rada neprojednala všechny žádosti, kulturní komise se nyní zabývá dalšími. Určitě se tedy další v radě objeví,“ předesílá Milada Sokolová s tím, že rada města žádnou ze žádostí neodmítla. „Byl jsem mile potěšený, že nenastala žádný velký úbytek, tedy že by některé spolky ukončily činnost,“ poznamenal Andrýsek. „Zbývající dotace na celoroční činnost bychom měli projednat na dubnovém zasedání komise. Teď přesně nevím, kolik tam bude žádostí, obvykle je tomu kolem deseti. Nyní už je možné žádat jen na jednorázové akce, navíc rozpočet už je hodně vyčerpaný,“ konstatoval Lukáš Andrýsek.

Rada na svém posledním jednání projednal i dotační programy „Péče o historické dědictví města Prostějova“ a „Regenerace městských památkových rezervací a zón pro rok 2023“. O jejich doporučení bude rozhodovat až zastupitelstvo, které by mělo schválit finanční prostředky v celkové výši 2 miliony korun. „Obnovou by měly projít Bratrská škola, některé městské domy, kostel sv. Jana Nepomuckého, kostel sv. Petra a Pavla, nový židovský hřbitov, kostel sv. Bartoloměje, Sokolovna, kostel Povýšení sv. Kříže, sochy před fasádou kostela sv. Cyrila a Metoděje, Fara Povýšení sv. Kříže, klášter Milosrdných bratří a vila Josefa Kováříka. Práce, které by tu měly probíhat, se mají dotknout například oprav fasád, sanace proti vlhkosti, obnovy vstupní brány, obnovy oken nebo třeba výměny krytiny a dveří,“ vyjmenoval namátkou náměstek primátora pro investice a stavební rozvoj Jiří Rozehnal (ANO 2011). Jak dále uvedl, návrh rovněž počítá s využitím dotace Ministerstva kultury ze státního Fondu regenerace městských památkových rezervací a zón, který přislíbil pro rok 2023 dotaci ve výši 1.025.000 Kč a to na pokračující restaurátorské práce v interiéru kláštera Milosrdných bratří.

Rada města Prostějova na svém posledním jednání schválila i dotační finance z rozpočtu města Prostějova, které podpoří činnost vzdělávání z oblasti školství, kultura a sport. „Zmíněné částky doporučily schválit jednotlivé komise. Současné vedení města klade na vzdělání velký důraz, což ocenila například i porota soutěže Město pro byznys. V tomto trendu chceme určitě pokračovat,“ konstatoval František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov.

 

Do oblasti vzdělávání poputují i následující dotace z rozpočtu města, o nichž rozhodli radní. Jsou jimi částky 30 000 Kč Střední odborné škole podnikání a obchodu na akci Dobrodružství s historií a 6 000 Kč Janu Pospíšilovi na akci „Kemp Léto hravě“.

V neposlední řady byly projednány i dotace pro Centrum sociálních služeb. Radní doporučují zastupitelům schválit z rozpočtu města téměř 200 000 korun. „Příspěvková organizace se obrátila na město Prostějov s žádostí o poskytnutí dotace v konkrétní výši 199 tisíc korun, a to na pořízení stanů pro venkovní akce. Dotace, pokud ji zastupitelé odsouhlasí, bude poskytnuta jednorázově bezhotovostním převodem na účet příjemce dotace a je určena na úhradu nákladů příjemce vzniklých v období od prvního ledna do jednatřicátého prosince tohoto roku,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Marcela Župková (ANO 2011) s tím, že zmíněné centrum je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb na území města Prostějova a zaměstnává více než 200 osob a v současnosti zajišťuje tyto služby. „I přes velký rozsah služeb a počet klientů nedisponuje žádnou společenskou nebo kulturní místností. Veškeré akce pro klienty tak probíhají ve venkovních prostorách areálu zařízení. Pro případ nepříznivého počasí si organizace v současnosti zajišťuje mobilní přístřešky výpůjčkou,“ doplnila náměstkyně prostějovského primátora.

 

16 graf dotace