Novým trikem se snaží vymámit z lidí peníze nemravní podvodníci, kteří se vydávají za zástupce České správy sociálního zabezpečení. Úřad proto varuje před podvodnými zprávami SMS, které vyzývají k návštěvě podvodných internetových stránek.

 

„Nejedná se však o oficiální web ČSSZ, byť se tak tváří, ale o podvod se záměrem vylákat citlivé údaje o bankovních účtech,“ zaznívá důrazně z úřadu. „Snaží se klienty přimět, aby zde vyplnili své údaje. Jde přitom o podvod se záměrem vylákat z lidí citlivé informace o bankovních účtech. Nyní jsou již podezřelé domény blokovány,“ vzkazuje všem vedení České správy sociálního zabezpečení.

I tak ale nabádá veřejnost k obezřetnosti a vždy k překontrolování toho, zda se skutečně jedná o web instituce. Zástupci úřadu doplňují, že podobné SMS neposílají. Na internetových stránkách podvodníci vybízeli k využití některých služeb. „Na těchto stránkách jsou klienti vyzýváni například k využití služby Informace o druhu a výši vyplacených dávek nemocenského pojištění ihned na váš osobní účet. Jedná se ale skutečně o podvod, v jehož důsledku může dojít ke krádeži citlivých přihlašovacích údajů, což může vést i k odcizení peněz na bankovních účtech,“ zdůrazňuje úřad s tím, že jedinou oficiální stránkou ČSSZ najdete na adrese www.cssz.cz, odkaz pak přes eportal.cssz.cz.