Nejvyšší možný trest vyměřil o tzv. Škaredé středě brněnský krajský soud Markovi P. z Kostelce na Hané. Lidské monstrum, které brutálně zavraždilo otce, bratra a sestru bude po zbytek života dýchat jen vzduch cezený vězeňskou mříží!

 

Nenáviděl jsem je. Jejich vraždu jsem plánoval několik dnů, ale rozhodl jsem se až v ten den. Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky,“ přiznal třicetiletý vrah s ledovým klidem před soudem a dodal: „Dnes už bych ale volil jinou cestu, za ty důsledky to nestojí.“ Jako důvod své nenávisti uvedl, že ho příbuzní bezdůvodně uráželi a vymýšleli si k tomu nejrůznější záminky. Otec ho prý údajně týral. Spouštěčem vražedného amoku pak byl fakt, že poté, co se rodina dozvěděla, že kvůli dluhům prodal za 100 000 korun svůj podíl v rodinném domě, chtěla po něm, aby se do 48 hodin odstěhoval…

V osudný den poté, co několik týdnů mapoval zvyky ostatních členů rodiny, vybaven dvěma dýkami rozehrál krvavé drama. Ráno počkal, až všichni kromě bratra Víta (†24) odešli. Toho ubodal v jeho pokoji. Následovala starší sestra Aneta (†22), která se vrátila z venčení psa. Tu odpravil v předsíni. Její tělo pak ukryl v kuchyni a předsíň dokonale vytřel. Pak se vrátila ze školy nejmladší sestra Natálie (18). „Tu jedinou ušetřil, protože se na něm prý tolik neprovinila jako ostatní,“ prozradil bezprostředně po činu šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický. Dívku donutil svléknout se do spodního prádla, pak ji zamkl na záchodě a čekal na otce. Chvíle si krátil broušením a olejováním speciálních nožů, bojového s čepelí dlouhou 20,5 centimetru a zákopového s čepelí 19 centimetrů. „Na internetu se dočetl, že pak lépe vnikají do obětí,“ prozradil kriminalista.

Jakmile se otec Jiří (†57) vrátil z práce, čekal ho stejný osud jako bratra a sestru. První bodné rány mu syn zasadil v předsíni. Otec se pokusil o útěk, běsnící mladík ho však dorazil na zápraží. Pak se zamkl v pokoji a čekal. Zatýkajícím kriminalistům nekladl odpor. Soudní lékař pak v tělech obětí napočítal 250 bodných ran. Nejvíc, a to 104, jich zasadil sestře Anetě.

Podle státní zástupkyně, které dal za pravdu i soud, nemá kostelecký případ co do brutality v historii moravské kriminalistiky obdoby. „Podobný trestný případ nepamatuji. V důsledku takto rozsáhlých zranění nebyli soudní znalci schopni ani určit pořadí těch ran. Ani jedna z obětí neměla šanci, aby útoky přežila,“ konstatovala předsedkyně trestního senátu Jaroslava Bartošová s tím, že šlo o brutální masakr. „Navíc jednal po předchozím uvážení a surovým a trýznivým způsobem,“ uvedla soudkyně.

Žalobkyně Eva Žďárská konstatovala, že za více jak 22 let praxe na státním zastupitelství se s takovou brutalitou a tak surově vedeným útokem ještě nesetkala. Na dotaz novinářů, zda případ nepřipomíná deset let starou kauzu Kevina Dahlgrena, který v Brně zavraždil čtyři příbuzné, připustila, že ano, ale že kostelecký případ ho daleko překonává. „Já ho považuji za daleko závažnější,“ řekla žalobkyně Žďárská a dodala. „U Dahlgrena šlo o rodinu jeho tety, kdyžto pachatel z Kostelce na Hané vyvraždil své přímé příbuzné. Doslova vyvraždil takřka celou familii. Ve srovnání s Dahlgrenem byl tento útok daleko brutálnější a trýznivější.“

Obhájkyně chtěla nejmírnější trestík

Advokátka Kateřina Skalická žádala pro svého mandanta co nejmírnější trest, nejlépe na spodní hranici trestní sazby, což by v tomto případě bylo patnáct let. Soud se snažila přesvědčit, že je Marek P. duševně nemocný a spíše než přísný kriminál by mu slušela mírná zabezpečovací detence. Duševní chorobu však vyvrátili znalci. „Trpí poruchou osobnosti. Nijak to ale neovlivnilo jeho vnímání,“ uvedl znalec z oboru psychiatrie Petr Nedoma. Další znalec Michal Pernica k tomu doplnil: „Nešlo o čin spáchaný v afektu. Neměl žádné halucinace a netrpěl bludy.

Bolest mají zahojit miliony

Podle přeživší sestry Natálie byl bratr už od patnácti let divný. S rodinou nekomunikoval, na chod domácnosti nepřispíval a spíše škodil. „Byl sebestředný, bezohledný a o nikoho se nestaral, jen sám o sebe. Říkal, že jsme mu zničili život a že za všechno můžeme my...,“ zazněla u soudu její slova, která uvedla do policejního protokolu. Po bratru-vrahovi žádala odškodné čtyři miliony korun za každého zavražděného člena rodiny a pět milionů za psychickou újmu, kterou jí přivodil. Soud jí v plném rozsahu vyhověl a kosteleckému monstru uložil zaplatit sestře devět milionů korun.

Rodina Marka P. je zřejmě stižena nějakým děsivým prokletím. Před lety se kvůli nevyléčitelné nemoci otrávila matka rodiny, po ní se pak oběsil nejstarší bratr.

Případ ještě nekončí

Obhájkyně Skalická po skončení jednání u brněnského soudu prohlásila, že rozsudek považuje za neadekvátní a podá proti němu odvolání. Státní zástupkyně si pak ponechala lhůtu na rozmyšlenou. I tak je ale jisté, že v případu bude mít nakonec poslední slovo olomoucký vrchní soud.